Labklājības ministrija (LM) no savas puses dara visu, lai darbu saglabātu ikviens darbinieks, kurš strādā sociālās aprūpes centrā "Reģi". Tieši tādēļ steidzamības kārtā virzīšanai valdībā tiek gatavots lēmumprojekts, kas paredz pēc iespējas ātrāk pielāgot Gudenieku bērnudārzu sociālās aprūpes centra vajadzībām, lai tajā izvietotu klientus un tādejādi saglabātu darba vietas profesionālajiem darbiniekiem, informēja ministrijas Komunikācijas departamentā.
"Galvenais apsvērums, kādēļ valdība lēma par labu Gudenieku bērnudārza pielāgošanai "Reģu" klientiem, bija tieši tā atrašanās vieta, kas ļautu saglabāt darbu tiem speciālistiem, kuri profesionāli veikuši savus pienākumus iepriekš. Mums ir jāapzinās, ka ikviens darbinieks sociālajā aprūpē ir liela vērtība, jo šis ir gan psiholoģiski, gan fiziski ļoti smags darbs, kuru neizvēlas darīt daudzi cilvēki," norāda labklājības ministre Dagnija Staķe.

Šobrīd nevienam no "Reģu" darbiniekiem darbs nav uzteikts. Direktores pienākumu izpildītāja Dace Kleinberga, kas iecelta uz Irēnas Hartmanes atstādināšanas laiku, šobrīd izvērtē personāllietas un konsultējoties gan ar LM Sociālo pakalpojumu pārvaldes (SPP), gan Valsts darba inspekcijas (VDI) speciālistiem, pieņems lēmumu par nepieciešamo darbinieku skaitu un viņiem uzticamajiem pienākumiem. Pēc izvērtēšanas direktores pienākumu izpildītāja saskaņā ar Darba likumu lems par tālāko rīcību. Daļa no darbiniekiem turpinās veikt savus līdzšinējos pienākumus.

LM noraida arī publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka "Reģu" darbinieki nav informēti par aprūpes centrā valdošo situāciju un nākotnes attīstību. Labklājības ministres Staķes uzdevumā SPP 13.martā organizēja sanāksmi "Reģos" strādājošajiem, uz kuru ieradās 36 no 56 darbiniekiem.

Sanāksmē piedalījās gan VDI pārstāvis, kas informēja darbiniekus par procesa tālāku virzību un viņu tiesībām, gan arī Nodarbinātības valsts aģentūras Kuldīgas filiāles vadītāja, kura informēja par bezdarbnieku tiesībām un iespēju nepieciešamības gadījumā saņemt pabalstu, apgūt papildus prasmes, kā arī iepazīstināja visus ar vakanto darba vietu sarakstu gan Kuldīgas rajonā, gan Latvijā.

"Ministrija no savas puses darīs visu, lai pēc iespējas ātrāk valdībā tiktu apstiprināts finansējums un mēs varētu līdz gada beigām Gudeniekos ierīkot sociālās aprūpes centru, kā arī ļaut atgriezties darbā visiem tiem speciālistiem, kuri līdz šim profesionāli un kvalitatīvi veikuši savus darba pienākumus. Mēs darīsim visu, lai "Reģu" speciālisti nezaudētu darbu, tādēļ arī centram paredzēto ēku vēlamies pielāgot laikā kamēr daļa pašreizējo darbinieku saņem sociālās garantijas bezdarba gadījumā," uzsver ministre.

16.martā par "Reģu" direktores pienākumu izpildītāju tika iecelta Dace Kleinberga, kura līdz šim strādāja Kuldīgas rajona pansionātā "Venta" par direktori. Lai mazinātu darbinieku satraukumu direktores pienākumu izpildītājas pirmajā darba dienā, labklājības ministre pati personīgi devās iepazīstināt "Reģu" darbiniekus ar jauno vadītāju.

"Mans mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu un kompetentu aprūpes centra darbu, tomēr gan pēc vairākkārtējiem personiskiem apmeklējumiem, gan speciālistu ziņojumiem, nācās secināt, ka līdzšinējais pienākumu izpildītājs Andis Sīlis nespēj pietiekami kvalitatīvi veikt uzticētos pienākumus, kas ir īpaši svarīgi šādā saspringtā situācijā. Tādēļ pēc konsultācijām ar vietējo pašvaldību vadītājiem, nolēmu uz direktores atstādināšanas laiku pieņemt darbā Kleinbergu, kura pēc speciālistu rekomendācijām apliecinājusi sevi kā profesionāli līdzšinējā darbā," skaidro ministre.

Dagnija Staķe arī norāda, ka šajā saasinātajā situācijā par priekšrocību uzskatāms tas, ka līdzšinējā direktore nav iepriekš strādājusi minētajā institūcijā, tādēļ var objektīvāk izvērtēt pašreizējos apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!