Foto: LETA
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP) plāno lūgt Ministru kabinetu (MK) noteikt aizliegumu piketu rīkošanai ārkārtējās situācijas laikā, šodien medijiem atklāja mērs. Šāds Staķa paziņojums seko pēc tam, kad 12. decembrī divās protesta akcijās tika novērota plaša Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto ierobežojumu pārkāpšana.

Mērs atgādināja, ka līdzīgs ierobežojums bija spēkā jau pavasarī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā.

Staķis arī norādīja, ka domei ir problemātiski aizliegt piketus bez šāda regulējuma, jo domes lēmumi par piketu aizliegšanu vēsturiski tiesās atzīti par neatbilstošiem likumam. Politiķis arī skaidroja, ka pirms abu 12. decembra piketu norises, notika plašas konsultācijas ar drošības dienestiem, kā arī piketu organizatoriem. Viņš akcentēja, ka dienesti nerekomendēja pasākumu aizliegšanu, kā arī sarunās ar organizatoriem tika panākti zināmi kompromisi, piemēram, krastmalā notikušā pasākuma norises laiks tika samazināts par piecām stundām.

Komentējot 12. decembra pasākumus, Staķis gan atzina, ka to organizatori ne tikai nav varējuši, bet arī nav gribējuši rīkoties tā, lai tiktu ievēroti valstī noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi. Rīgas galva arī norādīja, ka pasākums noticis dienās, kad reģistrēts lielākais ar Covid-19 sasirgušo nāves gadījumu skaits.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass uzsvēra, ka 12. decembra pasākumā RPP visu notikušo fiksēja ar kamerām, lai varētu palīdzēt Valsts policijai identificēt tos cilvēkus, kas apzināti pārkāpa ierobežojumus. Viņš atzīmēja, ka šobrīd ir ierosinātas divas administratīvās lietas pret 11. novembra krastmalā notikušā pasākuma organizatoriem, kā arī viena lieta pret Brīvības laukumā notikušā pasākuma organizatoriem

Jau vēstīts, ka 12. decembrī Rīgā notika divi protesti pret valstī noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Valdība lēmusi, ka ārkārtējās situācijas laikā joprojām drīkst notikt organizētās sapulces, piketi un gājieni, bet uz tiem atļauts pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēkiem, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības – divu metru fizisku distanci un ievērojot organizatora noteiktās prasības.

Savukārt par epidemioloģisko noteikumu pārkāpšanu policija var piemērot līdz pat 2000 eiro sodu.

Valdība ārkārtējo situāciju noteikusi līdz 11. janvārim un ieviesusi virkni drošības pasākumu Covid-19 izplatības mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!