Foto: LETA

Drošības policijas ierosinātie kriminālprocesi par balsu pirkšanu Saeimas vēlēšanās saistīti ne tikai ar pārsteidzošo atbalstu "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim Latgalē, bet arī ar Stalbes vēlēšanu iecirknī ar autobusiem atvestajiem "Saskaņas" pārstāvja Ivara Zariņa atbalstītājiem, trešdien vēsta raidījums "Panorāma".

Pārgaujas novada Stalbes vēlēšanu iecirkņa darbiniekus vēlēšanu rītā pārsteigušas neierasti garās rindas, kas veidojušās, kad pie tā piestājuši divi lieli autobusi.

Sākotnēji gan vēlēšanu komisijas darbiniekiem pēkšņā aktivitāte nekādas aizdomas nav raisījusi, jo viņi pieļāva, ka kāda cilvēku grupa tik tiešām devusies ekskursijā un garām braucot piestājusi šajā iecirknī, jo ceļu remonta dēļ pie tā bijis vieglāk piestāt nekā pie kaimiņu ciemos esošajiem.

Tomēr lielāko pārsteigumu Stalbe vēlēšanu komisijas dalībnieki piedzīvoja, kad sāka skaitīt balsis. Proti, nepieredzēti liels balsu īpatsvars bija atdots "Saskaņai", turklāt pirmajam kandidātam sarakstā - Ivaram Zariņam - gandrīz visos biļetenos bija ievilkts pluss.

Iepriekšējās vēlēšanās Stalbes iecirknī par "Saskaņas" priekšgājēju "Saskaņas centru" savu balsi parasti atdeva pieci vai seši cilvēki.

"Tos, kuri bažījas, vai šeit nav notikusi tāda pati balsu pirkšana, kāda ir notikusi Latgalē, es varu nomierināt. Mums nav ne premjerministra, ne iekšlietu ministra amata. Mums nav nekādu iespēju ietekmēt atbildīgo kompetento iestāžu darbu, kuras to noskaidros. Ja kaut kas tāds ir bijis, tad tās to noteikti noskaidros. Es esmu pārliecināts, ka tas bija manas darbības novērtējums un ka cilvēki to darījuši, brīvi paužot savu gribu," raidījumam sacījis Zariņš.

"Panorāma" noskaidrojusi, ka minētos autobusus noīrējusi SIA "Rāmkalnu serviss" ekskursijai no Rāmkalniem uz Cēsīm un atpakaļ. Vēlēšanu iecirknī gan ievērots, ka atbraucēji galvenokārt bijuši no Siguldas un Cēsīm, tādēļ nav skaidrs, kādēļ cēsniekiem būtu nepieciešamība uz savu pilsētu doties ekskursijā.

"Rāmkalnu serviss" valdes loceklis Andis Jansons raidījumam atzīst, ka šāda ekskursija notikusi. Vienādo balsošanu gan viņš nevēlējās paskaidrot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!