Foto: LETA

Atkarības - smēķēšana, dzeršana, narkotikas, azarta spēles, alkatība, varaskāre vai nešķīstība, laupa cilvēkam brīvību un viņu degradē, tas ir neizdevies laimes meklēšanas mēģinājums, laimes meklēšana tur, kur tās nav, tāpēc nepieciešams atrast laimes avotu – Dievu. Tas sekmēs solidaritātes, nesavtības un sadraudzības gara attīstīšanu sabiedrībā un Latvijas uzplaukumu, savā uzrunā Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā sacīja Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Uzrunājot Aglonas svētkos sapulcējušās augstākās valsts amatpersonas, kā arī daudzus simtus ticīgo, Stankevičs sacīja, ka ikvienam klātesošajam ir arī sava rūpju nasta, savs dzīves krusts - grūtības darbā, rūpes par bērniem svešumā, kādu varbūt nomāc dzīvesbiedra alkoholisms vai bērnu narkotiku atkarība, taču cits varbūt ir pilns neziņas, ko iesākt ar savu dzīvi, kā to profesionāli virzīt, kur pelnīt iztiku, kā atrast dzīvesdraugu, turklāt daudziem ir veselības problēmas un ir ģimenes, kas ilgojas ieņemt bērniņu un nevar to izdarīt, bet daudziem sāp sirds par piedzīvoto netaisnību.

"Ar pilnu pārliecību gribu jums pateikt, ka šī nasta var tikt pārveidota, pārvērsta par Dieva klātbūtnes un svētības vietu. Dievs zina mūsu vajadzības. Šais svētkos Viņš vēlas pietuvoties ikvienam un atjaunot mūsu sirdīs cerību un prieku. Es aicinu atvērties uz Viņa klātbūtni, kas šodien īpašā veidā izpaužas caur Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku vēstījumu," sacīja Latvijas katoļu virsgans.

Viņš norādīja, ka mūsdienu materiālisms, kas aizsākās ar Nīčes pieteikto Dieva nāves deklarāciju, glorificē cilvēku, tiek izslēgta nepieciešamība pēc jebkāda glābiņa, kas nāk no Dieva. Tam nepieciešams pretnostatīt patiesību par Vissvētākās Jaunavas debesīs uzņemšanu, tēzei par cilvēku kā pilnīgu sava likteņa saimnieku un vienīgo progresa dzinējspēku pretnostatot patiesību par to, ka izšķiroša nozīme cilvēka dzīvē ir Dieva iniciatīvai.

Dieva plāns aptver visu cilvēku kopumā, ne tikai viņa dvēseli, sacīja Stankevičs, uzsverot, ka tāpēc arī Baznīcas mācība neaprobežojas vienīgi ar cilvēka dvēseli.

"Jautājumi, kuri saistās ar cilvēka miesu, emocionālo un psihisko sfēru, arī ir ļoti būtiski mūžības perspektīvā, šeit nekas nav mazsvarīgs. Tāpēc cīņa par cilvēka atbrīvošanu no jebkādām atkarībām šajās jomās jau nes sevī pestīšanas atblāzmu," sacīja Stankevičs.

 "Kādas ir šīs atkarības, kas laupa mums brīvību un attālina debesis? Tā var būt smēķēšana, dzeršana, narkotikas, azarta spēles, alkatība, varaskāre vai nešķīstība. Ne velti taču pastāv vesela pornogrāfijas un erotikas industrija. Atkarības cilvēkam laupa brīvību un to degradē, izposta valsti un ģimeni. Atkarības rašanās cēlonis ir iekšējs tukšums, kuru ir vēlme kaut kā aizpildīt. Atkarība ir neizdevies laimes meklēšanas mēģinājums," norādīja garīdznieks.

Viņš atzina, ka ilgas pēc laimes piemīt ikvienam cilvēkam, bet problēma ir tajā, ka bieži vien laime tiek meklēta tur, kur tās nav. Cilvēks bažījas, ka uzticēšanās un ticība Dievam viņu ierobežos, atņems brīvību un personisko dzīves telpu, "tāpēc labāk ir būt autonomam un neatkarīgam".

"Brīvā griba rada milzīgas iespējas, bet arī milzīgu risku. Tāpēc var nonākt pat pie paradoksāla secinājuma - būt brīvam ir vēl sarežģītāk, nekā ļaut, lai citi pieņem lēmumus manā vietā," sacīja garīdznieks, uzsverot, ka cilvēka aicinājums ir "paturēt prātā mūžības perspektīvu, un Debesu aizmetņi jau ir klātesoši šīs zemes realitātē".

Viņš atzīmēja, ka priekšstats par debesīm kā mūžīgu realitāti, kas ir cilvēka prātā, ir atkarīgs no sirds vajadzībām.

"Debesis ir domātas cilvēkam un tāpēc to tēls ir tieši tāds, kādas ir mūsu vajadzības: cilvēkam kas cieš, debesis - tā ir dziedināšana; tādam, kas skumst - tā ir prieka pārpilnība; kādam, kam dzīvē ir nodarīts pāri - tas ir atlīdzinājums par pāridarījumu; kādam, kuru šai dzīvē nemīl, debesis - tā ir mīlestības pilnība. Tam, kurš sevī nes alkas pēc zināšanām, debesis - tā ir iespēja visu iepazīt," atzina arhibīskaps.

Stankevičs savā uzrunā īpaši vērsās pie māksliniekiem un radošās inteliģences, aicinot viņus savā daiļradē "meklēt un attēlot debesu atblāzmu", kuras klātbūtne maina apkārtējo atmosfēru.

Viņš arī aicināja īstenot aktivitātes, kuras iedvesmo solidaritāte - žēlsirdības jomā, nesavtīgā sociālajā darbā un mecenātismā.

"Vecās Derības princips desmito tiesu no ienākumiem veltīt Dieva godam un žēlsirdības darbiem lai kalpo mums par iedrošinājumu! Domāju, ka visi pazīstam šo teicienu: dots devējam atdodas. Tātad šī principa pielietošana nes Dieva svētību! Pie mums taču ir tik plašas iespējas to darīt! - palīdzēt tikt uz kājām tiem, kuriem dzīvē nav paveicies; atbalstīt mācību iestādes un iniciatīvas, kas garīgi izglīto mūsu sabiedrību; ziedot sakrālo celtņu būvniecībai un atjaunošanai, palīdzēt sponsorēt mākslu, sportu un zinātni," skubināja garīdznieks.

Viņš rezumēja, ka jaunās debesis un jaunā zeme gan nāk no Dieva, bet ikviens var pietuvināt vai attālināt to atnākšanu.

"Tāpat kā ikviena klātesošā sirdī un prātā var būt dažādi priekšstati par debesīm, kas tomēr ir vienas, tāpat arī katrs var dot savu neatkārtojamu ieguldījumu to pietuvināšanā mūsu ikdienas realitātei (..) Manā sirdī ir stipra pārliecība, ka tad, ja Latvijā atraisīsim solidaritātes, nesavtības un sadraudzības garu, tad redzami uzlabosies cilvēku attiecības un mainīsies mūsu Dzimtenes vaigs. Mēs jau šeit uz zemes piedzīvosim patiesu laimi," sacīja Stankevičs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!