Foto: AFI

Bēgļu krīze ir mūsu sabiedrības brieduma eksāmens, otrdien ekspertu diskusijā "Migrācijas izaicinājumi Latvijai un Eiropai" pauda arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Stankevičs, lūgts komentēt, kā patlaban sabiedrība tiek galā ar šo jautājumu, pauda bažas, ka tā sabiedrības daļa, kas ļoti aktīvi iestājas pret bēgļu uzņemšanu, iespējams, galvenokārt darbojas politisku mērķu vārdā, lai veicinātu savu popularitāti, bet šāda problēmas izmantošana nav atbalstāma.

"Bēgļu krīze ir liels izaicinājums Latvijas sabiedrībai kopumā, tas ir mūsu sabiedrības brieduma eksāmens. Mūsu pienākums ir būt atvērtiem, bet argumenti, kas liek būt pilnīgi noraidošiem pret bēgļiem, neiztur kritiku, taču mums jābūt gudriem, jo pastāv arī riski," komentēja arhibīskaps-metropolīts.

Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms atgādināja, ka patlaban Eiropa ir saskārusies ar lielāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara un sevišķi Latvijai tā ir jauna problemātika, ņemot vērā, ka Latvija ir valsts, kas piedzīvo plašu emigrācijas vilni.

Zviedrijas vēstnieks skaidroja, ka situācijā, kad mēs saskaramies ar patvēruma meklētāju krīzi, ir jāmācās ar to tikt galā pēc iespējas labāk, norādot, ka cilvēki, kas cieš no pilsoņu kara Sīrijā, nav vainīgi, ka viņi tur ir piedzimuši un piedzīvo šīs grūtības.

Gadu gaitā Zviedrijā galvenokārt ir bijuši labi piemēri saistībā ar patvēruma meklētāju pieņemšanu un integrēšanu arīdzan darba tirgū, norādīja Landerholms, piebilstot, ka uz cilvēku skaita pieaugumu ir jāraugās kā uz ieguvumu. Vēstnieks uzsvēra, ka izglītība ir viens no svarīgākajiem aspektiem bēgļu integrēšanā, jo bēgļu izglītības līmenis ir ļoti atšķirīgs.

Savukārt bijušais Eiropas Komisijas komisārs Andris Piebalgs diskusijā norādīja, ka Eiropas Savienībā (ES) bēgļu un patvēruma meklētāju problemātika līdz šim nav pienācīgi apspriesta un risināta, līdz šim arī nav bijušas diskusijas par piespiedu kvotām.

Kā ziņots, valdība otrdien uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju. Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20. oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.

Rīcības plāns patvēruma meklētāju uzņemšanai paredz sagatavot bēgļu integrācijas plānu, kas paredzētu saistību līguma noslēgšanu, palīdzību nodarbinātības un dzīvesvietas jautājumu risināšanā. Šāds integrācijas plāns ietvertu valodas un kultūras apmācību koordinēšanu, izglītības un sociālā atbalsta nodrošināšanu, kā arī citus pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!