Foto: F64
"Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir kristīti, tātad viņi ir kristieši, viņi ir baznīcas locekļi un kā baznīcas locekļi viņi ir atbildīgi par to, kas notiek valstī. Un tas ir viņu pilsoniskais pienākums, arī baznīca tā māca – ka tavs pienākums ir iet un balsot. Ja tu nebalso, tu patiesībā grēko, jo tu izvairies no līdzatbildības par savu valsti," tā jaunais katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs pamato, kādēļ cilvēkiem jādodas vēlēt.

Tomēr Stankevičs LTV raidījumam "de facto" uzsver, ka norobežojas no politikas un pat, ja kāda partija aizstāv kristīgās vērtības, viņš negrasās par to aģitēt. Taču viņš uzsver, ka viņam kā pilsonim un arhibīskapam ir tiesības vērtēt partijas. "Man pienākums arī ir paust attieksmi kā bīskapam tieši no vērtību skalas viedokļa, mans pienākums ir vērtēt partija un vērtēt partijas no ticības un morāles viedokļa. Un, ja es redzu, ka kāda partija iestājas par likumu, kurš ir pret kristīgām vērtībām, tad mans pienākums ir pateikt, ka tas likums nav pieņemams, mans pienākums ir paust viedokli," viņš skaidro savu attieksmi pret politiku, kā arī tās attiecības ar baznīcu.

Stankevičs atzīst, ka posteņa dēļ viņa vārdiem piešķirs lielāku vērību, tāpēc viņš plāno izteikties par politisko jautājumu morālajiem aspektiem. "Ja es redzu, ka tur kaut kas nav tā kā vajag vai kaut ko var pastumt labā virzienā," norāda Stankevičs.

Saeimas vēlēšanas notiks 2. oktobrī, savukārt Stankevičs jaunajā amatā ir tikai pāris dienas, nomainot šajā amatā savu ilggadējo priekšteci Jāni Pujatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!