Foto: LETA

Jaunais pāvests Francisks jeb līdzšinējais Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo ievēlēts, lai tā pievērstu uzmanību nabagiem un sociālajai dimensijai, uzskata Latvijas Romas katoļu baznīcas Latvijā Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Stankevičs portālam "Delfi" sacīja, ka maz pazīst jauno pāvestu un, lai sīkāk par viņu spriestu un runātu par to, vai jaunievēlētā pāvesta vadībā varētu mainīties katoliskās baznīcas kurss, viņam sīkāk jāizpēta situācija un jāiepazīstas ar iepriekšminētā kardināla līdzšinējo darbību.

Stankevičs atzīmēja, ka Bergoljo noteikti nebija starp tiem pretendentiem, kas iepriekš medijos minēti kā iespējamie pāvesta amata pretendenti. "Viņš noteikti nebija pirmajā rindā, noteikti, nē, " sacīja Stankevičs.

Viņš arī atzina, ka ir maz ticams, ka jaunais pāvests baznīcas politiku tā dēvētajos "jūtīgajos jautājumos" padarīs liberālāku, taču, lai par to spriestu un izteiktu konkrētus secinājumus, ar ir nepieciešams iegūt vairāk informācijas.

Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats portālam "Delfi" sacīja, ka  jaunais pāvests nāk no Latīņamerikas, kurā ir daudz katoļticīgo, tāpēc šīs kontinents, līdzīgi kā Eiropa, ir pelnījis, lai baznīcas vadītājs būtu no šī kontinenta.

Kā zināms, jaunais pāvests ir pirmais, kas nav eiropietis.

Pujats atzina, ka jaunais pāvests ir sešus gadus jaunāks par viņu un, ja Bergoljo ir izvēlēts, tātad kardināli ir uzskatījuši, ka viņš ir piemērots amatam.

"Jaunais pāvests vērtējams kā konservatīvā virziena pārstāvis, jo baznīca savu kursu, neskatoties uz liberālajām vēsmām, nevar mainīt, jo uzstādījums, ko devis Jēzus Kristus, paliek nemainīgs. Līdz ar to arī atliek vēlēt, lai jaunais pāvests, tāpat kā Benedikts XVI, vadītu šo kuģi – baznīcu – uz priekšu," saka Pujats.

Savukārt baznīcas vēstures doktors dr.hist.ec. Andris Priede portālam "Delfi"  atzina, ka šis ir bijis viens no īsākajiem konklāviem, ko nevar salīdzināt ar tām kardinālu sapulcēm, kas ilgušas vismaz gadu. 

Jaunā pāvesta uzruna, kurā viņš ticīgos uzrunājis kā brāļus un māsas, radījusi simpātijas un sniegusi ticīgajiem cerību, tāpat kā jaunā pāvesta aicinājums lūgties par savu priekšteci Benediktu XVI. 

Priede atzīmēja, ka Argentīna, no kuras nāk jaunais pāvests, nav zeme, kurā viss ir viegli, jo šajā kontinentā ir cilvēki, kuri skaitās katoļi, bet nav "baznīcā gājēji". Priedes vērtējumā, šajā kontinentā esot daudz labu ideju, ko katoliskā baznīca Eiropā varot pārņemt, kā, piemēram, lūgšanu grupu jeb šūniņu kustība draudzēs un citas.

Lūgts vērtēt jaunā pāvesta vārda izvēli, jo jaunais pāvests izvēlējies saukties par Francisku, Priede atzina, ka šādi, iespējams, jaunais pāvests vēlējies sevi parādīt kā cilvēku, kurš ir atvērts dabai un Dieva bērnu brīvībai.  Priede rezumēja, ka arī pāvesta vārda izvēle esot visnotaļ interesanta.

Kā ziņots, trešdien Vatikānā tika ievēlēts jaunais pāvests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!