Foto: LETA
Ja arī katoļi un luterāņi apvienosies, tad abas puses saglabās savu identitāti, jo nevienu neinkorporēs ar varu vai pret viņu gribu, svētdien pārraidītā intervijā LTV raidījumam "de facto" atzīst jaunais katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

"Galvenais katoļu baznīcas izaicinājums šodien saucas dialogs. Dialogs pašā katoļu baznīcā, dialogs priesteru vidū, dialogs ar ticīgo tautu, dialogs ar citām konfesijām un sabiedrību," norāda Stankevičs.

Vācijas katoļu medijam "Bonifatiuswerk" Stankevičs norādījis, ka "Latvija varētu kļūt par pirmo valsti, kurā apvienojušies katoļi un luterāņi. Šajā sakarā risinās arī sarunas ar Vatikānu". "Tas nozīmē, ka mēs kopīgi meklējam patiesību, mēs atgriežamies pie saknēm, atklājam mūsu kopīgās saknes un tad, kad šī kopīgā bāze ir pietiekoši liela, tad mēs varam vienoties par redzamu vienotību."

Tomēr par baznīcas struktūru Stankevičs negrib plaši runāt. Tomēr abu baznīcu apvienošana nenozīmē centralizāciju, jo tas luterāņu baznīca zaudētu savu īpašo raksturu. Jautāts, vai tas nozīmētu, ka Latvijas luterāņiem būtu jāatzīst katoļu pāvesta virsvadība, Stankevičs norāda, ka šis jautājums jārisina dialogā ar abām baznīcām.

Ziņots, ka par baznīcu apvienošanu pirmās runas izskanēja jau pērn. Tomēr tad baznīcas noliedza šādu iespējamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!