Foto: LETA

Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs uzskata, ka Bruknas "Kalna svētību kopienas" vadītājs priesteris Andrejs Mediņš, kura izteikumi un uzstāšanās stils šonedēļ sasauktajā preses konferencē, kur viņš skarbos vārdos nodēvēja ne tikai viņam uzticētos bērnus un viņu vecākus, izraisīja plašu sabiedrības rezonansi, "ir pazīstams ar savu tiešo un piparoto runas veidu".

Latvijas katoļu baznīcas Bīskapu konference sestdien, 29. augustā, nākusi klajā ar oficiālu paziņojumu saistībā ar notikumiem Bruknā, kur Mediņa vadītajā kopienā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) un Tiesībsarga birojs augustā konstatēja bērnu tiesību pārkāpumus.

Paziņojumā citēts Stankevičs, kurš norādījis: "Katram cilvēkam ir savs runas stils. Priesteris Mediņš ir pazīstams ar savu tiešo un piparoto runas veidu. Jāatzīst, ka man personīgi šāds runas stils nav tuvs".

"Tomēr līdz šim par viņu ir sajūsminājušies gan žurnālisti, gan daudzi sabiedrības pārstāvji. Pirms dažiem gadiem viņam arī tika piešķirta Latvijas Lepnuma balva par ieguldījumu sociālajā jomā. Tagad pēkšņi viss ir mainījies sabiedrības acīs," paziņojumā citēts Stankevičs.

Pēc Mediņa Bruknā otrdien, 25. augustā, sasauktās preses konferences, ko tiešraidē bija iespējams vērot arī portālā "Delfi", labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) atzina, ka garīdznieka izteikumi bijuši emocionāla vardarbība, bet ētikas un filozofijas profesore Skaidrīte Lasmane atzina, ka uz ielām un veikalos dzirdami pat vēl skarbāki izteicieni un aicināja nereducēt visu tikai uz vienu Mediņa darbības izpausmi – runu.

Portāls "Delfi" Mediņa izteikumus un to atbilstību priestera amatam izvirzītajiem ētikas standartiem trešdien, 26. augustā, lūdza komentēt arī Rīgas arhidiecēzes arhibīskapu-metropolītu Stankeviču, kurš ir priekšstāvis metropolijai jeb baznīcas provincei, ko veido vairākas bīskapijas, taču sestdien, 29. augustā, tika sniegts Latvijas Bīskapu konferences paziņojums. Latvijas Bīskapu konferences priekšsēdētājs ir Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins, bet tajā darbojas Stankevičs, Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis un Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Petraviča iepriekš atzīmēja, ka "mums katram, visticamāk, ir atšķirīga sapratne par to, kas ir vardarbība. Vienlaikus satraucoša ir tās sabiedrības daļas nostāja, kas šādas bērnu audzināšanas metodes atbalsta".

Savukārt Lasmane portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka Mediņa runa nebija agresīva. Lasmane atzīmēja, ka viņa nekādā gadījumā neatbalsta Mediņa runā lietotos rupjos izteicienus, taču, viņasprāt, Rīgas ielās un sabiedriskā transportā dzirdami vēl rupjāki izteicieni.

Lasmane portālam "Delfi" norādīja, ka nedrīkst vērtēt tikai Mediņa lietoto valodu atrauti no konteksta. "Mani ieinteresē tieši žurnālistu atveidojums – priestera Mediņa tēlu veidoja žurnālisti, glorificējot un nemanot neko citu (..) Pēkšņi tagad ir pilnīgi galējs otrs variants, kad katru sīkumu, pat valodas lietu, žurnālisti analizē un pievērš uzmanību. Bet nepievērš uzmanību, ka ir kaut kādas lietas, par ko iepriekš žurnālisti Mediņu glorificēja. Kāpēc tas šoreiz tiek noklusēts," neizpratni pauda eksperte.

Tāpat Lasmane pauda pārliecību, ka arī Mediņam, kurš iepriekš medijos glorificēts un padarīts par ideālu, tagad atklājusies ne tikai "baltā puse" – "ir arī citas, cilvēks kā cilvēks". Turklāt esot arī jāņem vērā vide, "ar kuru viņam ir darīšana" un kurai viņš arī valodas lietojuma ziņā pielāgojoties.

Kā ziņots, VBTAI un Tiesībsarga birojs pārbaudē Bruknas muižā konstatēja, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu, iepriekš informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama. Saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka, karstuma, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu. VBTAI vēstīja, ka saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm.

Pats Mediņš šonedēļ īpaši sasauktā preses konferencē atzina vien daļu VBTAI iepriekš konstatēto pārkāpumu viņa vadītajā kopienā.

Pilns 25. augustā Bruknas muižā notikušās preses konferences video ieraksts skatāms šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!