Foto: LETA

Lielākos ienākumus pagājušajā gadā no Latvijas pašvaldību vēlētajām amatpersonām ir guvis Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), apsteidzot Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"), liecina apkopotās amatpersonu deklarācijas.

Amerika ienākumi pērn sasniedza 616 386 eiro un 35 250 ASV dolārus. Rīgas vicemēra ienākumi eiro, salīdzinot ar 2016.gadu, ir auguši par 16,5%, bet ienākumi ASV dolāros dubultojušies. Tāpat kā iepriekš lielākos ienākumus Amerikam nodrošinājuši procenti no nebanku kreditētāja "Mogo" un vērtspapīru portfeļa realizācijas.

Savukārt Ventspils mēra Aivara Lemberga ienākumi pērn sarukuši par 38% līdz 343 998 eiro. Lembergs pērn vairs nav saņēmis atalgojumu no "Biznesa attīstības asociācijas", kas iepriekšējos gados viņam nodrošināja ievērojumu ienākumu papildinājumu.

Trešajā vietā pēc pērn deklarēto ienākumu apmēra ierindojies Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij"), kura ienākumi pērn sasniedza 156 710 eiro.

Starp lielāko ienākumu guvējiem pašvaldībās pērn ierindojušies arī Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (SC), Saldus novada domes priekšsēdētājs Reinis Doniņš (LZS), Mālpils novada domes priekšsēdētāja Solvita Strausa ("Vienoti Mālpilij!"), Baldones novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Požarnovs (GKML), Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Blumbergs "Latvijai un Ventspilij", Jaunpiebalgas domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs (Mūsu novads - Mūsu mājas - Mūsu atbildība) un Valmieras mērs Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei).

Lielos ienākumus pašvaldības amatpersonām gan nav nodrošinājušās ar pamatdarbu saistītās algas, bet gan citi ienākumi - īpašumu pārdošana, ienākumi no tiem piederošiem uzņēmumiem, mantojums, atalgojums citos amatos u.c.

Latvijas lielākās pilsētas Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) pēc deklarētajiem ienākumiem pērn ierindojies 13.vietā, Liepājas mērs Uldis Sesks (Liepājas partija) atrodams 16.vietā. Otras lielākās pilsētas Daugavpils mērs Rihards Eigims ("Mūsu partija") un Jelgavas mērs Andris Rāviņš ierindojušies sestajā desmitā, bet Jūrmalas mērs Gatis Truksnis - devītajā desmitā.

Tikmēr bez izmaiņām lielākie deklarētie uzkrājumi ir Lembergam - 374 627 eiro un 30 487 ASV dolāri. Ar uzkrātiem 268 635 eiro un 42 875 ASV dolāriem seko Ameriks. Starp citiem izceļas arī Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs ("Latgales partija"), kurš 86 000 eiro un 76 500 ASV dolārus ir izvēlējies glabāt skaidrā naudā, vien 28 187 eiro uzticot bankai.

Lembergs ir deklarējis arī visapjomīgākās parādsaistības kopumā 10 838 835 eiro un 2 634 652 ASV dolāru apmērā. Ar 517 313 eiro parādu seko Daugavpils mērs Eigims.

Eigims tikmēr ir izsniedzis apjomīgākos aizdevumus - par 1 433 663 eiro. Ar 911 357 eiro seko Ozolnieku novada domes vadītājs Dainis Liepiņš (LRA).

Apkopota informācija par pašlaik pieejamajām pašvaldību amatpersonu deklarācijām, tādēļ iespējami šīs ziņas papildinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!