Foto: LETA
Starp Valsts prezidenta amata kandidātiem izskan arī Satversmes aizsardzības biroja tagadējā vadītāja Jāņa Maizīša un bijušā vadītāja Jāņa Kažociņa vārdi. Savukārt premjere Laimdota Straujuma un bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs "Vienotības" valdes sēdē no kandidēšanas esot atteikušies, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Prezidenta Andra Bērziņa pilnvaras beidzas 7.jūlijā. Likums paredz, ka Valsts prezidenta kandidatūra ir jāvirza vismaz 45 dienas pirms tam, taču vienošanos politiķi gribētu panākt jau laikus. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) paudusi gatavību balsot par esošo prezidentu Bērziņu, bet Nacionālā apvienība labāk amatā redzētu Eiropas cilvēktiesību tiesnesi Egilu Levitu.

Tikmēr "Vienotībai" jau vajadzēja lemt, vai virzīt šim amatam Eiroparlamenta deputāti Sandru Kalnieti, tomēr partijas valde lēmumu nepieņēma, jo esot pārāk daudz kandidātu.

"Mēs nerunājam šobrīd par kandidatūrām. Nu ir dažādi veidi, kā virzīt. Katrā ziņā Vienotībai ir pietiekami daudz kandidāti. Es varu nosaukt bez Sandras Kalnietes vēl Inesi Vaideri, Arti Pabriku, Andri Piebalgu, Valdi Dombrovski, Solvitu Āboltiņu, Ojāru Kalniņu, Juris Vidiņš galu galā," raidījumam saka partijas valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Kāpēc lai es būtu liekule un teiktu, ka manas īpašības vai mana profesionālā pieredze tam neatbilst," par sevis nosaukšanu prezidenta pretendentu pulkā, saka Āboltiņa.

Saeimas politiķi neoficiālās sarunās "Nekā personīga" gan minējuši, ka šīsnedēļas Āboltiņas sarunas ar Augustu Brigmani (ZZS) un Gaaidi Bērziņu (NA) esot notikušas aiz bailēm, ka zaļie zemnieki varētu prezidentu izraudzīties kopā ar Saskaņu un Ingūnas Sudrabas partiju. Par to vedinājis domāt šo partiju kopīgais balsojums saglabāt slēptā balsojuma kārtību prezidenta vēlēšanās.

Tieši ZZS svārstīgās nostājas dēļ "Saskaņa" prezidenta ievēlēšanu saredz kā savu lielo iespēju iekļūt valdībā. Neoficiāli tiekot pieļauts, ka "Saskaņa" kopīgā mērķa labad varētu pārtraukt līgumu ar Vladimira Putina partiju Vienotā Krievija, ja vien izdotos ievēlēt atbilstošu prezidentu un ar ZZS izveidot valdību, norāda raidījums.

"Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas liecina, ka sarunās politiķi minējuši arī drošībnieku kandidatūras, piemēram, NBS komandieri Raimondu Graubi, kā arī Kažociņu un Maizīti. Savukārt "Vienotības" valdes sēdē stingru nē kandidēšanai uz prezidenta amatu teikusi Straujuma un Piebalgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!