Nav konflikta starp Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskapu Jāni Vanagu un Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kas vienojušies, ka abu rūpju lokā ir korupcijas novēršana un maznodrošināto labklājība, ziņo “Diena”.
Saeima ceturtdien, pieņemot grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, paredz aplikt ar šo nodokli to reliģisko organizāciju īpašumu, kas tiek izmantots saimnieciskai darbībai.

Saeima ceturtdien pieņēma arī grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas bija viens no iemesliem arhibīskapa satraukumam. Likums tagad paredz, ka ar šo nodokli netiek aplikts reliģisko organizāciju nekustamais īpašums, kuru neizmanto saimnieciskajā darbībā.

Attiecībā uz reliģisko organizāciju nekustamo īpašumu par saimniecisku darbību nav uzskatāma arī tā izmantošana labdarībai, sociālajai aprūpei, kā arī reģistrēto garīgā personāla mācību iestāžu darbībai.

Atbrīvot no šā nodokļa baznīcu īpašumu pirms vēlēšanām nebija solījusi vienīgi frakcija “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”, bet tieši tās deputāti bija ierosinājuši vispār neaplikt baznīcu īpašumu ar šo nodokli un to atbalstīja arī sociāldemokrāti un vairāki TB/LNNK deputāti. Tie, kas oponēja šai pieejai, norādīja, ka arī uz baznīcu zemes varot būt peļņu nesoši uzņēmumi un, piemēram, naktsklubi.

Finansu ministrs Gundars Bērziņš vēlreiz uzsvēra, ka tas ir pašvaldību nodoklis un vietējai varai ir tiesības paredzēt papildu nodokļa atvieglojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!