2009. gads pēc UNESCO iniciatīvas ir pasludināts par Starptautisko Astronomijas gadu, kura laikā arī Latvijā notiks dažādi pasākumi par astronomijas un Visuma izpētes jautājumiem, portālu "Delfi" informēja Starptautiskā Astronomijas gada koordinators Latvijā Mārtiņš Gills.

Pasākumu ietvaros notiks publisku debess demonstrējumu akcijas dažādās Latvijas pilsētās, astronomijai un kosmosam veltīts 37. starptautiskā bērnu mākslas konkurss "LIDICE 2009", vispasaules akcija "100 stundas ar astronomiju", astronomijas nometne, regulāri astronomu semināri, Mēness aptumsuma un meteoru novērojumi, kā arī konference "Astronomija Latvijā". Pasākumos aicina piedalīties ikvienu interesentu.

Pirmie publiskie debess demonstrējumi sāksies jau 4. un 9. janvārī, un to laikā būs iespēja novērot Mēnesi un Venēru, kā arī citus interesantus debess objektus.

4. janvārī debess demonstrējumi notiks Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā, Rīgā pie Zolitūdes ģimnāzijas (Ruses iela 22), kā arī observatorija "Starspace" Rāmkalnos, Inčukalnā.

9. janvārī tiks atvērts demonstrējumu punkts Jūrmalā, Pumpuros, Dubultu prospektā 101 (pie Pumpuru vidusskolas) un pie Liepājas 1. ģimnāzijas ēkas. Debesis zinoša astronoma vai astronomijas entuziasta pavadībā visās minētajās vietās caur teleskopu būs iespējams vērot no pulksten 18 līdz 20.

Līdz pat aprīļa sākumam publiskie debess demonstrējumi turpināsies aptuveni 20 Latvijas vietās. Šī akcija tiks atkārtota arī 2009. gada septembrī, oktobrī, novembrī un decembrī.

Oficiālā Starptautiskā astronomijas gada atklāšana notiks 2009. gada 15. un 16. janvārī UNESCO galvenajā mītnē Parīzē, kurā piedalīsies arī pārstāvji no Latvijas.

Pasākumu mērķis ir atzīmēt 400. gadadienu, kopš Galileo Galilejs pavērsa teleskopu pret debesīm, iezīmējot jaunu posmu cilvēces izpratnē par Saules sistēmu un Visumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!