Foto: Shutterstock
Stabilas līderpozīcijas starptautisko olimpiāžu arēnā aizvadītajā mācību gadā saglabāja Rīgas Valsts 1. ģimnāzija un RTU Inženierzinātņu vidusskola, ieņemot attiecīgi 1. un 2. vietu "Ata Kronvalda fonda" veidotajā "Zvaigžņu reitingā".

2021.–2022. mācību gadā starptautiskajās olimpiādēs piedalījušies audzēkņi no kopumā 20 Latvijas skolām. Nodibinājums "Ata Kronvalda fonds" apkopojis šīs skolas kopīgā reitingā.

Trešo vietu "Zvaigžņu reitingā" ieņēma Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, savukārt Rīgas 10. vidusskola, kas 2021. gadā atradās 6. vietā, šogad ir pakāpusies līdz 4. vietai.

Piekto vietu ieņem reitinga jaunpienācēja Valmieras Valsts ģimnāzija, kamēr 6.–9. vietu dala četras skolas – Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola, Daugavpils Valsts ģimnāzija, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija un Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija.

Tikmēr 10. vietā ierindojusies Druvas vidusskola, bet vēl vietu zemāk – Starptautiskā vidusskola "Ekziperī".

Piecas skolas – Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Madonas Valsts ģimnāzija, Rīgas Franču licejs, Rīgas Valsts 3. ģimnāzija un Smiltenes vidusskola – dala 12.-16. vietu, turpretim Daugavpils 12. vidusskola un Salaspils 1. vidusskola – dala 17.–18. vietu.

Reitinga apakšdaļā – 19.–20. vietā ierindojusies Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskola un Rīgas Ostvalda vidusskola.

"Ata Kronvalda fonda" padomes vadītāja, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sekretāre Evija Papule Latvijas skolēnu talantu pamanīšanu un atbalstu to tālākai attīstīšanai saskata kā "Latvijas attīstības un mūsu visu kopīgas labākas nākotnes stūrakmeni".

"Skolas un pedagogi, kuri šo misiju izvirza kā būtisku sava darba virzienu, ir zelta vērtē un viņu darbs ir jāpamana, jācildina un tam jāiedvesmo visa izglītības saime. Vislielākais prieks par skolām, kas uzlabojušas savu sniegumu vai ir jaunpienācējas," pauž fonda padomes vadītāja.

"Ata Kronvalda fonds" ir nodibinājums, kura uzdevums ir Latvijas talantīgāko skolēnu apzināšana un viņu izglītības sekmēšana. Fonda darbība aizsākās 1988. gadā, un tā dibinātāji bija Izglītības ministrija, Jauno zinātnieku un speciālistu padome, jaunatnes uzņēmums "Kontakts", kā arī virkne jauno zinātnieku un pedagogu – skolēnu vasaras nometnes "Alfa" rīkotāju.

1993. gadā fonds tika oficiāli reģistrēts. Tā prezidents ir Latvijas Tirdzniecības institūta padomes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.

Fonda padomē ir iekļauti dažādu nozaru pārstāvji, tajā skaitā ķīmiķis Jānis Švirksts, biologs Jānis Liepiņš, ģeogrāfs Uldis Klepers, matemātiķis Andris Ambainis, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, pedagoģe Iveta Ķestere, muzikoloģe Regīna Gedzjuna, ekonomists Mārtiņš Danusēvičs.

Kā vēstīts, lielo skolu reitingā šogad līdere ir Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola – licejs, mazo skolu vidū – RTU Inženierzinātņu vidusskola, bet ģimnāziju grupā – Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, kas šo pozīciju pērn bija zaudējusi, liecina nodibinājuma "Ata Kronvalda fonds" izveidotais Latvijas skolu reitings darbā ar talantīgajiem skolēniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!