Trešdien, 8.decembrī, stāsies spēkā grozījumi pensiju likumā, kuri tika pieņemti kā kompromiss pēc referenduma izsludināšanas šajā jautājumā.
Atbilstoši grozījumiem pensijas vecums pakāpeniski tiek palielināts līdz 62 gadiem. No 2000.gada 1.janvāra vīrieši pensijā varēs doties no 60,5 gadiem, bet sievietes - 58 gadu vecumā. Katru gadu pensionēšanās vecums pieaugs par sešiem mēnešiem.

Priekšlaicīgi varēs pensionēties vīrieši 60 gadu vecumā un sievietes divus gadus pirms oficiālā pensijas vecuma, ja sociālās apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem.

Turklāt priekšlaicīgas pensionēšanās gadījumā pensionārs saņems 80% no piešķirtās pensijas.

No 2000. līdz 2005. gadam strādājošie pensionāri nesaņems to pensijas daļu, kas lielāka par 60 latiem, paredz grozījumi.

Atbilstoši likuma izmaiņām līdz 2002. gadam pensijas, kas nepārsniedz trīs minimālās mēnešalgas, tiks indeksētas reizi gadā. Indeksācija notiks atbilstoši inflācijas līmenim.

Pensionāri, kas pēc 1996. gada 1.janvāra nostrādājuši vismaz trīs gadus, nevarēs pensijas pārrēķināt no jauna. Jāpiebilst, ka speciālisti iespēju pensiju pārrēķināt no jauna dēvē par "pensiju sistēmu graujošu".

Tiek pārtraukta arī pensiju izmaksa personām, kas pēc 7.decembra pārceļas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, izņemot uz Ukrainu, Lietuvu vai Igauniju, ar kurām noslēgti līgumi sociālās drošības jomā.

BNS jau ziņoja, ka 13.novembrī notika tautas nobalsošana par pensiju likuma grozījumu atcelšanu. Jau pirms referenduma tika pieņemti vēl jauni grozījumi likumā, kas tagad stāsies spēkā.

Tie nebūtu stājušies spēkā, ja referendumā tauta iebilstu pret pirmo grozījumu pieņemšanu, taču nobalsošanā nepiedalījās vajadzīgais kvorums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!