Foto: DELFI

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Finanšu ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai ar aicinājumu steidzami rast risinājumu radušai situācijai ar studentu kreditēšanas modeli, nodrošinot papildus finansējumu esošajai kreditēšanas sistēmai, portālu “Delfi” informēja LTRK.

Jau vēstīts, ka "Swedbank" uz laiku ir pārtraukusi studējošo un studiju kredītu izsniegšanu lielā pieprasījuma dēļ.

LTRK pauž stingru nostāju nepieciešamībai piešķirt papildus finansējumu, ņemot vērā 2020. gada pieprasījumu, un neieviešot papildu kritērijus finansējuma saņemšanai.

Kamera norāda, ka jaunieviestajā modelī, kas pašlaik ir spēkā, ir virkne priekšrocību, salīdzinot ar smagnējo un birokrātisko kreditēšanas modeli iepriekš – uz to pierāda arī šī gada studentu skaits, kas studiju maksas un ikdienas izdevumu segšanai izmanto valsts galvoto studiju un studējošo kredītu. LTRK ieskatā šāda tendence ir vērtējama pozitīvi.

"Augstākās izglītības pieejamība arvien plašākai sabiedrībai ir neatsverami vērtīgs pienesums, kuru ir veicinājis ērtais kreditēšanas modelis. Īpaši būtiski piešķirt papildu finansējumu šim mērķim ir Covid-19 radīto apstākļu dēļ, kad spēcīgi cieš mazāk kvalificēto darbinieku pārstāvošais pakalpojumu sektors, kuru nereti nodrošina studenti," norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Jau vēstīts, ka IZM aplēses liecina, lai turpinātu jauno studiju un studējošā kreditēšanas modeli, šim gadam papildus nepieciešami orientējoši 650 000 eiro. Šos līdzekļus ministrija rosina rast, pārdalot finansējumu esošo IZM budžeta apakšprogrammu ietvaros.

Uz nepieciešamību pārstrādāt studentu un studējošo kredītu izsniegšanas kārtību iepriekš norādījusi arī Finanšu ministrija. Tāpat par šo kredītu pieejamību trauksmi cēlusi Latvijas Studentu apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!