Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valdības pagājušajā nedēļā atbalstītās izmaiņas mazuļu vecākiem maksāto pabalstu sistēmā par nekvalitatīvām atzinusi arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, tādēļ steigā tapis alternatīvs likumprojekts, kura mērķis ir ļaut vecākiem izvēlēties cik ilgi un attiecīgi cik lielu vecāku pabalstu saņemt.

Šobrīd vecāki, kuri maksājuši sociālo nodokli, var saņemt vecāku pabalstu 70% apmērā no algas līdz bērns sasniegs gada vecumu, savukārt no gada līdz pusotra gada vecumam var saņemt bērna kopšanas pabalstu 100 latu apmērā.   Valdība iepriekš atbalstīja ieceri nākamgad palielināt vecāku pabalsta minimālo apmēru un bērna kopšanas pabalsta apmēru par bērnu vecumā līdz pusotram gadam no pašreizējiem 100 latiem līdz 120 latiem mēnesī.

Savukārt vecākiem, kam vecāku pabalsts aprēķināts, balstoties uz sociālajām iemaksām, no 2014.gada 1.oktobra māmiņalgu piedāvāja saņemt līdz brīdim, kamēr bērns sasniegs pusotra gada vecumu, taču šā pabalsta apmērs būs tikai 43,75% no bruto algas. No nākamā gada  oktobra strādājošie vecāki varētu vienlaikus saņemt gan vecāku pabalstu, kas aprēķināts, balstoties uz cilvēka sociālajām iemaksām, gan 120 latus lielo bērna kopšanas pabalstu.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) aicināja Saeimu ļaut jaunajiem vecākiem izvēlēties sava vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu - 70% apmērā no bruto algas ik mēnesi līdz bērna gada vecumam vai 43,75% apmērā no bruto algas ik mēnesi līdz bērna pusotra gada vecumam.

Taču otrdien komisija atbalstīja vēl vienu alternatīvo likumprojektu - tas paredz vienlaikus maksāt 120 latu bērna kopšanas pabalstus un vecāku pabalstus arī to mazuļu vecākiem, kuru bērni vēl nav sasnieguši viena gada vecumu. Tāpat tas paredz dot jaunajiem vecākiem iespēju izvēlēties, cik ilgi viņi grib saņemt vecāku pabalstu - pabalstu 60% no algas līdz brīdim, kamēr bērns sasniedzis viena gada vecumu, vai pabalstu 43,75% apmērā no algas līdz brīdim, kamēr mazulim apritējis pusotrs gads.

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) uzsvēra, ka komisijas piedāvātais likumprojekts atrisina problēmas, kas radušās tādēļ, ka Labklājības ministrija nav spējusi vienoties ar koalīcijas deputātiem par to, ka jaunajiem vecākiem jādod iespēja izvēlēties, cik ilgi viņi vēlas palikt mājās ar mazuli.

Ja vecāki izvēlēsies iespēju vecāku pabalstu saņemt līdz bērna viena gada vecumam, tā apmērs būs 60% no vecāka sociālo iemaksu algas. Patlaban vecāku pabalsts ir 70% no sociālo iemaksu algas. Tomēr, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (NA) uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka jaunie vecāki būs zaudētāji, jo vecāku pabalsta samazinājumu lielākajā daļā gadījumu ar uzviju kompensēšot 120 latus lielais bērna kopšanas pabalsts.

Savukārt tiem vecākiem, kas vecāku pabalstu vēlēsies saņemt līdz mazuļa pusotra gada vecumam, tā apmērs būs 43,75% no sociālo iemaksu algas.

 Finanšu un Labklājības ministrijas otrdienas laikā sola aprēķināt jaunā piedāvājuma ietekmi uz budžetu un jau trešdien par alternatīvā likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimā varētu lemt Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Barča uzsver, ka likumam ir jābūt pieņemtam līdz brīdim, kad Saeima lems par 2014. gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara apstiprināšanu.

"Delfi" jau vēstīja, ka arī valdībā par iespējamām izmaiņām vecāku pabalstu izmaksas sistēmā notika asas diskusijas, jo Labklājības ministrija saskatīja Satversmes tiesas riskus izmaiņās, kas tapušas, balstoties uz valdošajā koalīcijā panākto vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!