Foto: LETA
Lai gan izskanējusi informācija par to, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) vēlas citādāk rēķināt eirozonas vidējo inflāciju, kas nostādītu Latvijas pievienošanos eirozonai 2014.gadā zem jautājuma zīmes, Latvijai ir iespējams pārliecināt atbildīgās Eiropas institūcijas par sev labvēlīgu metodiku, LNT raidījumā "900 sekundes" pauda Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.
Latvija ir izdarījusi visu, kas attiecas uz budžeta sakārtošanu un valsts parādu, lai iestātos eirozonā, telekanālam pauda Šteinbuka. Komentējot premjera Valda Dombrovska satraukumu, ka ECB manipulē ar Māstrihtas kritēriju aprēķināšanas metodiku, EK pārstāve teica: "Negribētu to saukt par manipulēšanu." Viņasprāt, radot Māstrihtas kritērijus, vienkārši nevarēja paredzēt, ka būs situācija, kad kādām eirozonas valstīm nāksies palīdzēt risināt krīzi, tāpēc ECB vēlas tagad mainīt aprēķināšanas kārtību, lai krīzes valstu rādītāji neietekmētu vidējos rādītājus.

Tomēr Latvijai pēc Šteinbukas domām ne tikai ir iespējas pārliecināt Eiropas institūcijas par sev labvēlīgu lēmumu, bet pat pienākums to darīt. "Nedomāju, ka sapnis par iestāšanos eirozonā 2014.gadā ir izsapņots," LNT pārraidē teica Šteinbuka.

Uz norādi, ka sabiedrībā nav pārliecinošs atbalsts eiro ieviešanai, Šteinbuka atbildēja, ka EK mēģinās paplašināt informācijas veidus, kā skaidrot pastiprinātā veidā eiro ieviešanas izdevīgumu, "lai nav bažas, ka izdaram ne to, ko Latvijas tauta gaida". 

Jau vēstīts, ka Latvijas premjers Valdis Dombrovskis starptautiskā līmenī paudis bažas, ka veids, kādā Eiropas Centrālā banka vēlas aprēķināt Māstrihtas kritērijus, var izjaukt Latvijas nodomu pievienoties eirozonai, pat ja visi šie kritēriji būs stingri ievēroti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!