Foto: Saeimas administrācija
Saeimas kancelejas vadītājs Māris Steins ir pārliecināts, ka jautājumā par Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) jaunajām telpām nav neko pārkāpis.

Drošības policija (DP) ir aicinājusi Steinu uz nopratināšanu kā personu, pret kuru sākts kriminālprocess saistībā ar jauno ēku, kurā, izbūvējot speciālas telpas, nav ievērotas drošības prasības, iepriekš vēstīja LTV.

Steins skaidroja, ka atbildība par NDK telpu būvniecībai nepieciešamo drošības prasību ievērošanu esot bijusi iestādes vadībai jeb Saeimas Prezidijam un toreizējam Saeimas iekšējās drošības vadītājam Jānim Gulītim. Parlamenta kancelejas vadītājs piebilda, ka nezinot, kā atbildība par šo jautājumu bija sadalīta starp Prezidiju un Gulīti.

Steins izteicās, ka varētu būt pelnījis pateicību, ka savulaik ir iestājies pret Gulīša "nelikumīgu pieņemšanu šajā amatā", ņemot vērā, ka tobrīd Gulītim neesot bijusi piešķirta pielaide valsts noslēpumam. Tāpat neesot bijušas izvērtētas Gulīša spējas strādāt ar dokumentiem, norādīja Saeimas amatpersona.

Parlamenta Kancelejas vadītājs ir informējis Saeimas Prezidiju par pret viņu ierosināto kriminālprocesu un lūdzis viņam izsniegt līdzšinējās Saeimas ģenerālsekretāres Karinas Pētersones vadītās iekšējās izmeklēšanas komisijas ziņojumu telpu remonta jautājumā.

Ziņojums Steinam nepieciešams, lai kopā ar advokātu varētu sagatavoties pratināšanai DP. Amatpersona norādīja, ka iekšējās izmeklēšanas komisija viņam nekādus jautājumus nav uzdevusi, līdz ar to viņš esot priecīgs, ka DP došot viņam iespēju sniegt paskaidrojumus. Kancelejas priekšnieks esot palūdzis DP pratināšanas procesu sarīkot par nedēļu agrāk nekā plānots.

Ierēdnis norādīja, ka par jautājumu, par kuru sākts kriminālprocess, viņš lielāku skaidrību varēs gūt pēc iepazīšanās ar iekšējās izmeklēšanas ziņojumu.

Kā iepriekš norādīja Steins, viņš uzaicinājumu ierasties DP saņēma telefoniski stundu pēc pēkšņas, slepeni sagatavotas Saeimas prezidija sēdes. Par šo sēdi viņam neesot ticis paziņots un tajā tika veikta kārtējā Saeimas kancelejas reorganizācija.

Jau ziņots, ka Ierosināts kriminālprocess par drošības prasību neievērošanu parlamentā, to Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) sēdē deputātiem pavēstījis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kriminālprocess ierosināts saistībā ar faktu, ka Saeimas jaunajā ēkā, Jēkaba ielā 6/8, NDK telpas nevar akreditēt, jo tajās nav iespējams nodrošināt valsts noslēpuma aizsardzību, skaidroja NDK priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!