Rīgas domes Vides komiteja otrdien atbalstīja priekšlikumu pilsētā klaiņojošos kaķus nevis iemidzināt, bet sterilizēt un atbrīvot, informēja domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa.
Savukārt klaiņojošos suņus plānots uz 14 dienām ievietot dzīvnieku patversmē. Saskaņā ar domes Vides departamenta sniegto informāciju klaiņojošo suņu un kaķu izolācijas dienesta darbība ik mēnesi varētu izmaksāt aptuveni Ls 3800.

Komiteja šodien uzklausīja Vides departamenta sniegto informāciju par klaiņojošo suņu un kaķu izolācijas dienesta darbību. Departamenta direktora pienākumu izpildītājs Askolds Kļaviņš informēja, ka līdz ar SIA "Dienests", kas veica pilsētā klaiņojošo suņu un kaķu izolāciju, darbības pārtraukšanu šā gada sākumā departaments plāno veikt pārmaiņas līdzšinējā klaiņojošo dzīvnieku izolēšanas kārtībā.

Departaments līdz tuvākajā laikā plānotā konkursa par klaiņojošo dzīvnieku izolācijas dienestu izsludināšanai gatavojas slēgt pagaidu līgumu ar Latvijas Kinoloģiskās federācijas dzīvnieku aizsardzības grupu.

Kļaviņš skaidroja, ka līdz šim SIA "Dienests" saņēma atlīdzību par katru noķerto dzīvnieku, turpretī pagaidu līgums ar Kinoloģisko federāciju paredz maiņu darbu un konstantu samaksu par pakalpojumiem. Tas varētu sekmēt dienesta kvalitatīvu darbību.

Kā stāstīja domes Vides komitejas deputāts Ingmārs Līdaka, arī pilsētā darbojas dabas likumi un neviena vieta nepaliek tukša. "Ja kādā vārtu rūmē dzīvo divi klaidoņi kaķi, tātad viņi šajā teritorijā spēj sameklēt barību un izdzīvot. Ja šos kaķus izķer, no blakus sētas uzradīsies citi, kas ieņems iepriekšējo kaķu vietu," klaiņojošo dzīvnieku problēmu raksturoja speciālists.

Šo iemeslu dēļ ir iecerēts kaķus sterilizēt un atlaist brīvībā, tādējādi nodrošinoties pret to tālāku vairošanos. Līdaka piebilda, ka kaķeņu sterilizācija ir samērā sarežģīta un dārga, tādēļ iedzīvināt šādu sistēmu būs sarežģīti.

Slimos kaķus, kas var izplatīt dažādas slimības, arī turpmāk iemidzinās, skaidroja Līdaka.

Arī Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece pozitīvi vērtēja Rīgas domes plānotos pasākumus klaiņojošo dzīvnieku skaita ierobežošanai pilsētā. "Liels prieks, ka domē šis ledus ir sakustējies un sāks strādāt pēc Eiropas pieredzes," sacīja speciāliste, norādot, ka līdzšinējā prakse klaiņojošo dzīvnieku skaita samazināšanai nebija pieņemama.

Klučniece skaidroja, ka Anglijā tādā veidā strādā jau 15 gadus. Tur gan pilnībā vēl nav izskausti klaiņojošie kaķi. Taču 15 gadu laikā Anglijā klaiņojošo kaķu skaits samazinājies aptuveni par 90%.

Kā norādīja Klučniece, no šā gada sākuma spēkā ir stājušies noteikumi, ka mājas kaķiem ir jābūt ap kaklu siksniņai un žetonam, kas apliecina, ka dzīvnieks ir vakcinēts pret trakumsērgu. Tāpat kaķa saimniekam savs mīlulis ir jāved pavadā, ja tas tiek izvests pastaigāties. Ņemot vērā iepriekš teikto, klaiņojošo kaķu ķērāji uzreiz redzēs, ka tas ir mājas kaķis un nevedīs uz sterilizāciju.

Kinoloģiskās federācijas prezidente gan norādīja, ka vispirms būtu nepieciešams veikt runču kastrāciju, jo operācija ir samērā ātra salīdzinājumā ar kaķeņu sterilizēšanu. Turklāt operācijas veikšana runčiem maksā Ls 5, bet viena kaķenes sterilizēšanas operācija maksās Ls 16 un pat vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!