Foto: Valsts policija
Netālu no Valdgales ugunsgrēka vietas esošajā Stiklu ciemā šobrīd uzturas 50 no 120 pastāvīgajiem iedzīvotājiem, bet pārējiem vēl nebūtu vēlams atgriezties mājās, portālam "Delfi" norādīja Ventspils novada pašvaldībā.

Desmit dienu laikā ir izdedzis 1221 hektārs, 20-25% ugunsgrēka skartās teritorijas atrodas Ventspils novadā, liecina Ventspils novada domes priekšsēdētāja Aivara Mucenieka (ZZS) paustais.

Viņš apliecinājis, ka Stiklu ciemā uzturas 50 no 120 pastāvīgajiem iedzīvotājiem, bet pārējiem, kuri ir no ciema evakuējušies, vēl nebūtu vēlams atgriezties mājās, jo vēja virziens jebkurā brīdī var mainīties, izraisot jaunu piedūmojuma vilni.

"Jaunākā informācija liecina, ka izdegušo platību īpatsvars nav palielinājies, tomēr purvā gruzd kūdra – degšana jebkurā brīdī var atsākties. Gribu brīdināt iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka skartajām teritorijām ne tikai tagad, bet arī vēlāk – pēc pāris mēnešiem, jo izdegušais mežs un purvs vēl ilgi būs bīstams. Pats novēroju, kā nekontrolēti krīt koki," norāda Mucenieks.

Ugunsgrēka ierobežošanas darbos katru dienu piedalās 100 līdz 150 glābēju. Viņu operatīvais štābs atrodas Puzes pagasta Stiklu ciemā. Kā norāda pašvaldībā, tur katru dienu tiek nodrošinātas četras ēdienreizes.

Mucenieks pateicas visiem Ventspils novada iedzīvotājiem, kuri iesaistījušies krīzes situācijas risināšanā.

Ziņots, ka ceturtdienas rītā Valdgales kūdras ugunsgrēka vietā atsevišķās vietās atsākusies degšana ar atklātu liesmu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) gan uzsver, ka ugunsgrēku joprojām izdodas noturēt iekšpus izveidotā perimetra.

Ziņots, ka jau devīto dienu ugunsdzēsēji glābēji kopā ar citiem iesaistītajiem dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā deg kūdra un mežs.

Tāpat vēstīts, ka otrdien valdība atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) pieprasījumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt naudu, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar starptautiskās palīdzības saņemšanu no Baltkrievijas.

Savukārt pirmdien, 23. jūlijā, Krīzes padomes sēdē klātesošie runāja par situāciju ugunsgrēkā, tā attīstību un dzēšanu, kā arī izvērtēja nepieciešamību piesaistīt papildu resursus dzēšanas darbiem un uzklausīja informāciju par gaisa piesārņojuma mērījumiem apkārtējās pilsētās. Lai nodrošinātu nepārtrauktu meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanu Valdgales pagastā, sēdes dalībnieki vienojās sasaukt valdības ārkārtas sēdi, kurā pieņemts lēmums lūgt starptautisko palīdzību.

Otrdien Ministru kabineta sēdē nolemts, ka starptautiskā palīdzība tiks lūgta arī Baltkrievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!