Foto: DELFI

Saeima konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kuru mērķis ir nodrošināt Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā norādīto vēsturisko parku, dārzu un kapsētu teritoriju aizsardzību, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Likumprojekts paredz noteikt, ka Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā nav pieļaujami tādi transporta un inženierkomunikāciju infrastruktūras projekti vai pārveidojumi, kuru rezultātā tiek neatgriezeniski zaudētas vēsturisko parku, dārzu un kapsētu kultūrvēsturiskās vērtības un teritorija.

Grozījumu autori uzsver, ka nav pieļaujams, ka tiek mainīta šo teritoriju funkcija jeb izmantošana, kas neatbilst kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanas mērķiem. Tāpat transporta un inženierkomunikāciju infrastruktūras projektu risinājumos jāņem vērā parku, dārzu un kapsētu vēsturiskās robežas.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti aicinājuši likumprojekta izskatīšanas gaitā precizēt termina "vēsturiskās robežas" lietojumu, lai tas būtu nepārprotams.

Lai likumprojekts stātos spēkā, grozījums Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā Saeimā jāizskata vēl divos lasījumos.

Likumprojektu izstrādājuši vairāki Saeimas deputāti pēc ieceres Rīgā izbūvēt jaunu tramvaja līniju Skanstes ielas virzienā, Lielo kapu tuvumā. Šī iecere ļoti satraukusi daļu rīdzinieku, kuri pārmet mirušo piemiņas zaimošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!