Turpmāk valsts iestādēm būs tiesības stingrāk kontrolēt dažādu augu maisījumu tirdzniecību, kas bieži vien piedāvāti kā vīraki un sausās augu smaržas, bet kurus jaunieši lieto, lai apreibinātos, pirmdien nolēma valdība.

Veselības ministrija skaidro, ka jaunieši bieži vien lieto šādus maisījumus apreibināšanai, lai gan produktu marķējumā ir norādīts, ka maisījumu nedrīkst lietot iekšķīgi, jāsargā no bērniem, nav paredzēts smēķēšanai un nav paredzēts lietot pārtikā. Ministrija norāda, ka iznākumā pēdējo divu mēnešu laikā Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā ir nonākuši vismaz 20 jaunieši, kam sniegta medicīniskā palīdzība pēc šādu augu maisījumu lietošanas.

Tāpat ir zināmi gadījumi, kad slimnīcā, tostarp arī reanimācijā, pēc augu maisījumu lietošanas nonākuši jaunieši Saldū, Alūksnē un Liepājā.

Lai nepieļautu šādus gadījumus, valsts varēs uzdot ražotājam vai izplatītājam garantēt preces kvalitātes drošību un aizliegt tās pārdošanu līdz brīdim, kamēr tas nebūs izdarīts.

Tāpēc, lai šādi gadījumi, kad zināms, ka prece ir bīstama cilvēka veselībai vai pat dzīvībai, valsts būs tiesīga prasīt no izplatītājiem un ražotājiem preci attiecīgi marķēt, brīdinot par iespējamajiem riskiem, bet nepieciešamības gadījumā valsts pat varēs aizliegt attiecīgās preces pārdošanu un atsaukt to no tirgus.

Tā varēs rīkoties, ja ir saņemts ārstniecības iestādes ziņojums par cilvēka veselībai nodarītu kaitējumu, lietojot preci, vai ziņas no Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra par iespējami kaitīgu psihotropo vai narkotisko vielu klātbūtni precēs vai par cilvēka veselībai nodarītu kaitējumu kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Jau vēstīts, ka patlaban šādus maisījumus, kas var izraisīt atkarību un negatīvi ietekmēt veselību, ir iespējams brīvi nopirkt daudzos veikalos vai kioskos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!