Foto: LETA
Pēc valdības lēmuma par stingrāku ierobežojumu noteikšanu Covid-19 izplatības ierobežošanai augusi cilvēku vēlme vakcinēties pret Covid-19. Aģentūras "Leta" sestdien, 9. oktobrī, aptaujātie iedzīvotāji rindās pie vakcinācijas punktiem norādījuši, ka pēdējā laikā augošais saslimušo un mirušo cilvēku skaits no Covid-19 licis ātrāk pieņemt lēmumu par nepieciešamību vakcinēties.

Jau ziņots, ka piektdien un sestdien pie vairākiem vakcinācijas punktiem vērojama pastiprināta iedzīvotāju interese par vakcināciju pret Covid-19.

Arī aģentūra "Leta" novēroja, ka rindas veidojas vakcinācijas punktos Rīgas lielveikalos un tas pats novērots arī ārpus Rīgas. Piemēram, sociālajos medijos tika ziņots, ka rindas veidojas vakcinācijas punktos Cēsīs, Kuldīgā, Valmierā, Rēzeknē un citviet. Piemēram, tirdzniecības centrā "Alfa" rindā uz vakcīnu gaidīja vairāk nekā 100 cilvēku un rinda nepārtraukti kļuva arvien lielāka, jo klāt nāca jauni potēties gribētāji.

Aģentūras "Leta" aptaujātie Latvijas iedzīvotāji pie vakcinācijas punktiem Rīgas lielveikalos atzinuši, ka vakcinēties pamudinājis piektdien valdības pieņemtais lēmums par stingrāku ierobežojumu noteikšanu, lai gan piebilda, ka potēties pret Covid-19 bija plānojuši, bet nedaudz vēlāk.

Tomēr bija arī tādi, kas atzina, ka izvēli par vakcinēšanos pieņēmuši, jo pēdējā laika sliktie rādītāji par saslimušajiem un mirušajiem likuši aizdomāties par pašu un apkārtējo veselību un drošību.

Tāpat daļa, lai gan mazāka, neslēpa, ka viņi šo soli – saņemt Covid-19 vakcīnu – sper piespiedu kārtā, jo nevēlas zaudēt darbu vai arī vēlas doties ārpus Latvijas, lai apciemotu savus tuviniekus ārvalstīs.

Kā ziņots, arī vakcinācijas tālruņa 8989 ienākošo zvanu statistika liecinot, ka vairāk nekā 50% zvanu ir par pierakstu uz pirmo poti. Vakcinācijas pakalpojuma sniedzēji aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un iecietīgiem – daudzi vakcinācijas pakalpojuma sniedzēji ir pastiprinājuši jaudas.

Vakcinācijas nodaļa atgādina, ka vakcinēties iespējams arī pie sava ģimenes ārsta. Savukārt "manavakcina.lv" un 8989 var pieteikties uz vakcināciju ārstniecības iestādēs, vakcinācijas centros un vakcinācijas punktos, ja personai ir internetbankas pilnā versija un iespēja autentificēt sevi portālā "latvija.lv", izvēloties sev ērtu vakcinācijas vietu, datumu un laiku.

Šobrīd ir teju 30 000 brīvo pierakstu. Vakcinācijas nodaļa aicina iedzīvotājus aktīvi izmantot šo iespēju.

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 1669 jauni Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par septiņu Covid-19 pacientu nāves gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Līdz ar lielo saslimušo skaitu strauji turpina kāpt saslimstības divu nedēļu kumulatīvais rādītājs –dienas laikā tas palielinājies no 784,1 līdz 829,2 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir līdz šim augstākais Latvijā reģistrētais rādītājs.

Savukārt piektdien Latvijā vakcīnas pret Covid-19 pirmo, otro vai tā dēvēto trešo devu saņēmuši 7958 cilvēki, bet pilnībā vakcinēto Latvijas iedzīvotāju īpatsvars pieaudzis līdz 47,14%, sasniedzot lielāku vidējo diennakts vakcinēto cilvēku skaitu vairākās pēdējās nedēļās, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā jaunākā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!