Foto: LETA

Trešdien 6000 eiro vērtās "L'Oréal" stipendijas "Sievietēm zinātnē" tika piešķirtas trim sievietēm zinātnē - inženierzinātņu doktorei materiālzinātnēs Kristīnei Šalmai-Ancānei, inženierzinātņu maģistrei ķīmijas tehnoloģijā Jevgeņijai Lugiņinai un dabaszinātņu maģistrei bioloģijā Ilzei Dimantai.

Rīgas Tehniskās universitātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta vadošā pētniece Šalma-Ancāne meklē risinājumu globālai saslimšanai - osteoporozei. Zinātnieces pētījums ir vērsts uz tādu kaulu implantmateriālu izstrādi, kas veicinātu osteoporotisku kaulu lūzumu dzīšanu un reģenerācijas procesu, vienlaikus nodrošinot terapeitisku vai ārstniecisku efektu uz osteoporozes skartajiem kaulaudiem.

Rīgas Tehniskās universitātes Organiskās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniecei Jevgeņijai Lugiņinai stipendija "Sievietēm zinātnē" ir piešķirta pētījumam "Organisko savienojumu reakcijas šķidrā sēra oksīdā". Zinātniskā pētījuma mērķis ir izstrādāt jaunas dažādu organisko savienojumu sintēzes metodes, kurās par šķīdinātāju izmanto šķidru sēra dioksīdu. Zinātniskā darba pamatā ir tādu reakciju meklējumi un to parametru optimizācija, kuru norisi veicinātu sēra dioksīda kā šķīdinātāja izmantošana, sasniedzot augstākus iznākumus un lielāku selektivitāti. Izstrādātās sintēžu metodes var tikt sekmīgi pielietotas tālāk farmācijā dažādu zāļvielu iegūšanai.

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātniskajai asistentei Ilzei Dimantai ir dabaszinātņu maģistra grāds bioloģijā. Viņai stipendija ir piešķirta pētījumam "Hidrīdus veidojošu materiālu izmantošana mikroorganismu saražotā ūdeņraža savākšanai un jauna tipa bioreaktora dizains". Mikroorganismi ražo vērtīgo enerģijas nesēju - ūdeņraža gāzi, pārstrādājot dažādus rūpniecisko procesu blakusproduktus. Jauns lietojums mikroorganismu saražotā ūdeņraža uzkrāšanai ir gāzi absorbējoši metāla sakausējumi.

Latvijā kopš programmas dibināšanas 2005.gadā ir apbalvotas 36 izcilas zinātnieces. Kopš programmas "Sievietēm zinātnē" dibināšanas tā tiek īstenota, lai nodrošinātu sieviešu līdzvērtīgu pārstāvniecību visos zinātnes līmeņos, tomēr pašreizējā situācija liecina, ka vēl ir daudz jādara, lai saglabātu dzimumu līdztiesību zinātnē. To uzskatāmi pierāda dati, ka sievietes ir tikai 30% no visiem pasaules pētniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!