Foto: DELFI Aculiecinieks
Spēcīgo vēja brāzmu dēļ Latvijā slēgtas vairākas ostas.

Svētdien slēgta Rīgas brīvosta, apliecināja ostas kapteiņdienestā. Kad osta varētu tikt atvērta, dienestā pašreiz nevarēja pateikt.

Šodien slēgta arī Salacgrīvas osta, pastāstīja ostas kapteinis Normunds Tiesnesis. Viņš sacīja, ka tā neesot "nekāda sensācija", bet gan bieža parādība šajā sezonā, kad pie noteikta vēja ātruma osta tiek slēgta. Vadoties pēc pašreizējām laika apstākļu prognozēm, ostu varētu atvērt rītvakar, sacīja Tiesnesis.

Viņš skaidroja, ka šādas dienas ekonomiskos zaudējumus ostai nenodara, jo kravas jebkurā gadījumā sasniedz galamērķi. "Vienīgie zaudējumi var gadīties, ja kuģiem vētra nodara kādus postījumus," stāstīja Salacgrīvas ostas kapteinis.

Savukārt Ventspils ostas kapteiņa dienestā pastāstīja, ka nekādu satiksmes ierobežojumu neesot, vienīgais - paši kapteiņi izvēlas nogaidīt vējaino laiku. "Tādā kravas var sašūpoties. Citādi viss kārtībā, mierīgi, ierobežojumu nav. Ja kādam kuģim vajag palīdzību - tā tiks sniegta," skaidroja dienestā.

Kapteiņi gan izvēloties pārlaist slikto laiku uz vietas, jo vētrā kravu līdz galamērķim var sanākt nogādāt vēl vēlāk, nekā sagaidot vēja pierimšanos un tad dodoties ceļā, pastāstīja Ventspils ostas kapteiņa dienestā.

Savukārt Mērsraga ostas kapteinis Aivars Ušackis pastāstīja, ka, lai arī pašlaik ostā nav kuģu un nenotiek nekāda kustība, taču osta nav slēgta. "Varētu būt slēgtas lielās ostas, mums ostiņa maza, es kontrolēju situāciju," pastāstīja kapteinis. Viņš skaidroja, ka, vēja ātrumam pārsniedzot 14 metrus sekundē, kuģim tiek aizliegts pārvietoties.

Tikmēr Rojas ostas kapteinis Gunārs Reinholds informēja, ka viņa osta no vēja necieš, jo atrodas aizvēja pusē. "Kuģi ir ostā, zvejas kuģi tādā laikā, protams, jūrā neiet. Citādi aizvējš, vienīgais - ūdens līmenis nedaudz pacēlies," pastāstīja Reinholds. Līdz ar to Rojas osta šodien strādā un pēc nepieciešamības gatava sniegt palīdzību avāriju situācijās, apliecināja kapteinis.

Savukārt ar Liepājas ostas pārstāvjiem šorīt sazināties nav izdevies.

Jau ziņots, ka šajā nedēļas nogalē Latvijā pūš brāzmaini vēji, kuri valsti nepametīs arī nākamajā nedēļā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Šovakar un naktī uz pirmdienu vētras laikā brāzmu spēks var sasniegt ātrumu līdz 30 metriem sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!