Foto: DELFI

Pirmdien stiprā vēja ietekmē paaugstināsies ūdens līmenis Gaujas un Lielupes lejteces posmos, tāpēc applūdīs palienes un zemākās vietas, portālu "Delfi" brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Vienlaikus Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) spēcīgā vēja dēļ Rīgā izsludinājis sarkano brīdinājumu.

Iepriekš spēcīgo brāzmu dēļ meteorologi bija izsludinājuši oranžo brīdinājumu, bet pirmdienas rītā prognoze mainīta.

Gaidāms, ka no pulksten 12 līdz 15 Rīgā vējš brāzmās sasniegs ātrumu līdz 33 metriem sekundē.

Šādos laikapstākļos iedzīvotāju drošībai risku rada lauzti koki, nenostiprināti priekšmeti un atlūzas, kas tiek nestas pa gaisu. Tas var radīt arī plašus bojājumus īpašumiem, ceļu un elektroapgādes infrastruktūrai, brīdina glābēji.

Vienlaikus paliek spēkā brīdinājums par potenciāliem plūdiem galvaspilsētā.

Saistībā ar gaidāmajiem plūdu riskiem Gaujas un Lielupes lejtecē LVĢMC izplatījis dzelteno brīdinājumu. Tas būs spēkā no pirmdienas pulksten 11 līdz pulksten 20.

Glābēji norāda, ka, pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Atrasties uz ledus ir ļoti bīstami, jo ūdens līmenis var strauji mainīties un var sākties ledus iešana.

Brīdinājums par plūdu risku lielā vēja dēļ ir arī vietām rietumu un centrālajos rajonos – ziemeļrietumu vējš brāzmās sasniegs pat 28-32 metrus sekundē.

Brīdinājums spēkā no pirmdienas pulksten 3.40 līdz nākamās dienas 8 rītā.

VUGD aicina būt gataviem, ka nolauzti koki, nenostiprināti priekšmeti vai atlūzas var radīt bojājumus un postījumus. Iespējami elektroapgādes traucējumi.

Vienlaikus spēkā ir citi brīdinājumi par potenciāli bīstamiem laikapstākļiem.

Latvijas austrumu daļā glābēji brīdina par snigšanu – līdz dienas vidum sniega segas biezums austrumos var palielināties par 5–7 cm. Ceļi būs slideni, brīžiem putinās un redzamība pazemināsies zem 500 metriem.

Sniegs var kavēt transporta kustību uz ceļiem, kā arī gājēju pārvietošanos. Atsevišķos rajonos var tikt traucētas āra aktivitātes.

Jau ziņots, ka spēcīgā vēja dēļ piektdien VUGD saņemti vairāk nekā 150 izsaukumi ar lūgumiem palīdzēt novērst stiprā vēja radītos postījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!