Bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Eduards Stiprais saskaņā ar Ārlietu ministrijas (ĀM) jauno struktūru, kas sāks darboties nākamā gada 1.janvārī, būs ĀM Divpusējo attiecību direkcijas vadītājs, žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Ministrijas jaunā struktūra vairs nebūs kā līdz šim horizontāli organizēta, bet gan vertikāli, proti, vairāk tiks centralizēts ministrijas darbs. Pēc ārlietu ministra teiktā, tas vienkāršos darba koordinēšanu ministrijā un arī tās struktūra būšot vienkāršāka.

Pēc jaunās struktūras izveidošanas ĀM valsts sekretāram būs tikai divi vietnieki līdzšinējo piecu vietā. Nākamais valsts sekretāra vietnieks politiskajos jautājumos būs pašreizējais ĀM politiskais direktors Pēteris Ustubs, bet valsts sekretāra vietnieks administratīvajos jautājumos - pašreizējais Latvijas vēstnieks Turcijā Ivars Pundurs.

Ustubam būs pakļautas trīs direkcijas - ES direkcija, kuru vadīs līdzšinējās Pirmās politiskās direkcijas Eiropas Savienības jautājumos vadītāja Ilze Juhansone, Divpusējo attiecību direkcija, kuru vadīs Stiprais, un Ekonomiskās politikas un sadarbības direkcija, kuru vadīs pašreizējās Ekonomisko attiecību un attīstības sadarbības politikas direkcijas vadītāja Maija Manika. Savukārt par Ustubam pakļauto Drošības politikas departamentu atbildēs viņš pats.

Pašlaik ĀM ir pieci valsts sekretāra vietnieki - Juhansone, Trešās politiskās direkcijas divpusējos jautājumos vadītājs Edgars Skuja, Manika, Juridiskās un konsulārās direkcijas vadītāja Alda Vanaga un Administratīvās direkcijas vadītāja Ingrīda Levrence.

Levrence kļuvusi par jauno Latvijas vēstnieci Ķīnā, bet Skuja - par jauno Latvijas vēstnieku Krievijā. Latvijas vēstnieka pienākumus Turcijā Pundura vietā pildīs līdzšinējais speciālo uzdevumu vēstnieks Aivars Vovers.

Savukārt Juridiskā un konsulārā direkcija turpmāk būs nākamā ĀM administratīvā direktora Pundura pakļautībā.

Nepieciešamība veikt strukturālas izmaiņas ministrijā bijusi jau pirms krietna laika, bet aktīvākais darbs pie tā sākts šā gada vasarā. Strukturālas izmaiņas ministrijā tiek veiktas ik pa laikam. Jaunās ministrijas struktūras izveide sākta darba optimizācijas kontekstā, kā arī ņemot vērā budžeta situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!