Valsts prezidents Valdis Zatlers lēmumu par nākamo valdības vadītāju pieņems, konsultējoties ar saviem padomniekiem, otrdien žurnālistiem sacīja Prezidenta kancelejas vadītājs Eduards Stiprais.
Viņš norādīja, ka prezidents jau kopā ar saviem padomniekiem sācis izvērtēt visu trīs premjera amata kandidātu iesniegtos "mājasdarbus".

Stiprais atturīgi atbildēja uzjautājumu, vai prezidents šajā jautājumā varētu konsultēties arī ar personām ārpus savu padomnieku loka. "Ja prezidents nolems piezvanīt Vīķei-Freibergai, tad tā būs viņa paša izvēle". Stiprais norādīja, ka premjera amata kandidātu mājasdarbu izvērtēšana prasīs laiku, līdz ar to nav zināms, kad tiks nosaukts nākamais premjers.

Stiprais atzinis, ka cilvēciskā vēlme būtu, lai nākamā valdība būtu izveidota jau līdz Ziemassvētkiem, taču ātrumam nevajadzētu stāties priekšā kvalitātei.

Jau vēstīts, ka premjera Aigara Kalvīša valdība atkāpās 5.decembrī, taču turpina darbu, kamēr netiks izveidota jauna valdība.

Valsts prezidents Valdis Zatlers iepriekš uzsvēris, ka pirmoreiz Latvijā ir situācija, ka valdība atkāpjas, neskatoties uz vairākuma atbalstu Saeimā. Atkāpšanas iemesls – sabiedrības uzticības zaudēšana, tādēļ galvenais uzdevums jaunajai valdībai būšot sabiedrības uzticības atgūšana.

Pēc Valsts prezidenta iepriekš teiktā, nākamais premjers partijām jāizraugās publiskās debatēs. Saeimā pārstāvētās partijas gan nevēlējās šādas debates organizēt Saeimā.

Tautas partija premjera amatam izvirzījusi bijušo Kuldīgas domes priekšsēdētāju, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu. Partija "Jaunais laiks" premjera amatam izvirzījusi eiroparlamentārieti un bijušo finanšu ministru Valdi Dombrovski.

Prezidents uz sarunām par nākamās valdības veidošanu aicinājis arī iekšlietu ministru Ivaru Godmani (LPP/LC), lai gan partija viņu nav izvirzījusi šim amatam. LPP/LC tāpat kā pārējās demisionējušās valdības partijas atbalsta Zalāna kandidatūru valdības vadītāja amatam.

Lai arī četras pašreizējās koalīcijas partijas vairākkārt tikušās ar partiju "Jaunais laiks" ar mērķi pārrunāt nākamās valdības veicamos uzdevumus, pagaidām nav zināms, kas veidos šo valdību. Pašreizējās koalīcijas partijas uzskata, ka nākamo valdību jāveido visām piecām partijām, savukārt JL vēlas, lai būtu mazāka koalīcija, jo tik lielā koalīcijā atsevišķu partiju intereses varētu tikt ignorētas. Partiju pārstāvji iepriekš pauduši viedokli, ka lielāka skaidrība par nākamās valdība sastāvu varētu būt pēc tam, kad Valsts prezidents būs izdarījis savu izvēli par labu vienam no izvirzītajiem premjera amata kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!