Visā Latvijā pieņemoties spēkā vēja ātrumam, daudzviet uz ceļiem ir sagāzti koki un būtiski apgrūtināta satiksme.
Virzienā uz Jūrmalu, pie Rīgas robežas, vējš ir nolauzis bērzu, kas ir aizšķērsojis ceļu un kavē satiksmi. Tāpat nolūzis koks ir aizšķērsojis ceļu uz Ventspils šosejas abos virzienos.

Kā portālu "Delfi" informēja lasītāji, piektdienas vakarā uz vairākām stundām pazuda elektrība Majoros un Dubultos. Tāpat vējš traucējis arī sabiedriskā transporta kustību gan Pārdaugavā, kur Uzvaras parka rajonā uz tramvaja vadiem bija uzkritusi papele, gan centrā, kur trolejbusiem bijusi pārtraukta elektrības padeve.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka palīdze Inga Vetere informēja, ka VUGD patlaban saņem ļoti daudz izsaukumus uz vietām, kur nolauzti koki ir aizsprostojuši ceļus. Rīgas rajonā vien patlaban VUGD brigādes izsauktas uz 17 vietām.

VUGD brīdina, ka stipra vēja laikā ir iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļu braucamās daļas, jumtu noraušana, ūdens līmeņa paaugstināšanās. Vējš apgrūtina cilvēku iešanu un transporta kustību.

Glābšanas dienests iesaka iedzīvotājiem nostiprināt nestabilas jumtu konstrukcijas, stalažas, kā arī sadzīves un lauksaimniecības inventāru, tirdzniecības nojumes, aizvērt ēku logus, durvis un vārtus, novietot zem jumta mājlopus un mājdzīvniekus.

Iedzīvotāji tiek aicināti arī neatstāt autotransportu zem kokiem, elektropārvades līnijām un blakus vieglām būvēm.

Ja vētra pārsteidz ceļā, jāaptur automobilis, nedrīkst iet gar atsevišķi augošiem vai nokaltušiem kokiem, elektrolīnijām, vieglu konstrukciju objektiem, nedrīkst tuvoties ēku sienām un ietves malai.

AS "Pasažieru vilciens" preses konsultants Oskars Fīrmanis informēja, ka stiprā vēja dēļ tiek kavēta vilcienu satiksme maršrutos Rīga-Jelgava, Rīga-Tukums un Rīga-Sigulda. Fīrmanis aicināja pasažierus būt pacietīgiem un doties pie dzelzceļa stacijas kasēm, lai noskaidrotu, cik ilgi kavēsies minētie vilcieni.

AS "Latvenergo" preses pārstāvis Andris Siksnis informēja, ka patlaban elektropadves pārāvumi stiprā vēja dēļ konstatēti galvenokārt Latvijas dienvidu un ziemeļu rajonos.

"Latvenergo" brīdina iedzīvotājus vētras laikā netuvoties elektropārvades un sadales līnijām un citām elektroietaisēm, kā arī būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem pie elektrolīnijām, kuras atrodas mežu malās un stigās vai lielu koku tuvumā. Stiprā vēja ietekmē koki šajās vietās var lūzt un gāzties, iekaroties līnijās un radot bīstamas situācijas, apdraudot cilvēku dzīvību.

Uzņēmums aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem pie elektrolīnijām, kas atrodas autoceļu malās mežainos apvidos, jo stiprais vējš veselus kokus spēj izgāzt ar saknēm un līnijās iekārušies koki bieži pārliecas pāri autoceļiem, radot draudīgu situāciju ikvienam, kas šādām vietām tuvojas.

Ņemot vērā sinoptiķu prognozes, ka vējš pakāpeniski pierims 13.oktobra naktī, "Latvenergo" aicina iedzīvotājus ievērot maksimālus drošības un piesardzības pasākumus, kā arī brīdināt bērnus par bojātu elektroietaišu bīstamību.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijā informē, ka patlaban visstiprākais vējš ir Kolkā, kur vēja ātrums sasniedz 26 metrus sekundē. Tāpat stiprs vējš ir Liepājā - 22 metri sekundē, Mērsragā - 15 metri sekundē, bet Rīgā plkst.18 vēja stiprums bija 16 metri sekundē.

Sinoptiķi informē, ka vējš piektdien stiprāks nekļūs. Tiek prognozēts, ka pēc divām līdz trim stundām vējš rimsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!