Foto: LETA
14.jūlijā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) tikās ar Japānas parlamenta augšpalātas deputātu un ilggadējo Japānas – Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītāju Hirofumi Nakasoni.

Japānas puse apliecināja divpusējo attiecību nozīmīgumu, kā arī tika pārrunāti jautājumi par sadarbības veicināšanu ekonomikas jomā, politiskā dialoga padziļināšanu un apspriesti reģionālie jautājumi. 

Rinkēvičs apliecināja, ka Latvijai līdztekus NB8+Japāna sadarbības formātam, kurā aktīvi ir iesaistījusies Japāna, ir svarīgi arī attīstīt divpusējos kontaktus, kā arī akcentēt Latvijas un citu Baltijas valstu sadarbību ar Japānu. Ņemot vērā, ka 2015. gadā Latvija būs ES Padomes prezidējošā valsts, tā varētu rīkot augsta līmeņa tikšanos Rīgā, kā arī uzņemt pavadošo biznesa delegāciju. 2015. gadā paredzētā Āzijas - Eiropas (ASEM) Izglītības ministru sanāksme ir vēl viens dialoga formāts, kura laikā Latvijā varētu viesoties Japānas izglītības, zinātnes un sporta ministrs. Nakasone pauda atbalstu šādām vizītēm un apliecināja, ka personīgi uzrunāšot Japānas amatpersonas par Latvijas apmeklējumu 2015. gadā. 

Pārrunājot ekonomiskās sadarbības jautājumus, tika izceltas 2013. gada Japānas kompānijas Mitsui veiktās investīcijas Rīgas ostā. Bija vienprātība, ka šis ir labs pamats, lai Latvijā attīstītu Japānas uzņēmumu izpētes un attīstības centrus, kaimiņvalstīs izvietoto japāņu rūpnīcu komplektējošo sastāvdaļu ražotnes, kā arī aktīvāk izmantotu loģistikas un transporta jomas sniegtās priekšrocības. Japānas pusei tika izteikta Latvijas vēlme noslēgt Līgumu par izvairīšanos no aplikšanas ar dubultnodokļiem un turpmāku līgumtiesiskās bāzes stiprināšanu. Nakasone atzīmēja Japānas un ES sarunas par brīvās tirdzniecības līguma un ietvarlīguma noslēgšanu. Delegācijas vadītājs lūdza Latvijas prezidentūras laikā pievērst šiem līgumiem pastiprinātu uzmanību, akcentējot to nozīmību Japānai. Ekonomiskās sadarbības potenciāls ir plašs. Tas ir ne tikai transporta un loģistikas nozarēs, bet arī kokapstrādē, farmācija, IT, dizainā, kā arī tūrismā.

Tika pārrunāta veiksmīga sadarbība kultūrā un izglītībā. Skarot reģionālos jautājumus, Japāna apliecināja interesi par sadarbību ar Latviju, kā eksperti Austrumu partnerības jautājumos. Japānas pārstāvis uzvēra Latvijas nozīmīgo lomu Japānas dialogā ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm. Tikšanās laikā tika skarti arī Ukrainas, enerģētiskās drošības un Austrumāzijas reģionālie jautājumi.

Nakasone ir Japānas - Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītājs jau 10 gadus. Šī ir jau trešā deputāta vizīte Latvijā. Vizītes ietvaros Nakasone apmeklēja Pasaules koru Olimpiādes lielkoncertu Mežaparka estrādē. Nakasone tiksies ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), Latvijas - Japānas parlamentārās sadraudzības grupas vadītāju Edvardu Smiltēnu (V) un  citiem sadraudzības grupas biedriem, kā arī ar Eiropas Parlamenta deputātu Arti Pabriku (V).  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!