Foto: LETA

Saeima šonedēļ pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) tiesības, izsniedzot apraides atļauju, vērtēt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbību iepriekšējās apraides atļaujas darbības laikā un atteikt apraides atļaujas izsniegšanu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

"Grozījumi esošajā regulējumā iecerēti, lai veicinātu elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurenci un stiprinātu apraides atļauju turētāju atbildību, izmantojot ierobežotu valsts resursu – radio frekvences. Diskusijas par nepieciešamajām izmaiņām plānots turpināt arī tālākajā likumprojekta izskatīšanas gaitā," norādījis par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Viņš atzīmējis, ka likumprojekts apspriests arī Saeimas Nacionālās drošības komisijā, un tā izstrādē iesaistīti Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, Kultūras ministrija, Latvijas Raidorganizāciju asociācijas un Latvijas Komerciālo radiostaciju asociāciju pārstāvji.

Iecerēts, ka, beidzoties apraides atļaujas termiņam, NEPLP varēs elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim izsniegt atļauju bez konkursa vai atteikt tās izsniegšanu. Attiecīgais lēmums būs pieņemams, izvērtējot elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pēdējā darbības gada laikā konstatētus būtiskus nozari regulējošo normatīvo aktu pārkāpumus, kā arī valsts iestāžu sniegto informāciju par tā darbības radīto apdraudējumu valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai vai drošībai.

Tāpat paredzēts, ka gadījumā, ja elektroniskais plašsaziņas līdzeklis sešu mēnešu laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par konkursa rezultātiem vai lēmums par aptveršanas zonas palielināšanu, neizņems apraides atļauju vai 12 mēnešu laikā neuzsāks darbību, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šo lēmumu varēs atcelt.

Ar grozījumiem plānots arī saīsināt apraides atļauju izsniegšanas termiņu. Tāpat iecerēts noteikt, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi apraides atļaujas darbības termiņā varēs mainīt pamata audio valodu uz valsts valodu, kā arī ar NEPLP piekrišanu mainīt programmas formātu.

Izmaiņas vēl divos lasījumos jāskata Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!