Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Laikā no 8. decembra portāla "Delfi" atbalsta akcijā "Stiprini stipros", ko jau ceturto gadu rīko sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv", savākti vairāk nekā 72 000 eiro. Akcijas mērķis ir aicināt atbalstīt ģimenes, kurās ilgstoši dzīvo aprūpējams tuvinieks. Par pašlaik saziedotajiem līdzekļiem būs iespējams palīdzēt visiem šī gada varoņiem, kā arī cilvēkiem, par ko "Stiprini stipros" stāstīja iepriekšējos gados. Tomēr rindā uz palīdzību gaida arī citas ģimenes ar līdzīgām vajadzībām, tāpēc ziedojumu vākšana turpināsies vēl visu janvāra mēnesi.

Viens no šī gada stāstu varoņiem ir Adrians Oto. Viņam pilnvērtīgi dzīvot neļauj piecas diagnozes. "Esmu pilnīgs vīrietis pie stūres," starojošām acīm nosaka viņa mamma Ilze Sokolovska, ironizējot par populāro stereotipu. Viņa jau divus gadus pēc 19 gadu pārtraukuma strādā, turklāt profesijā, kur daļa darba laika jāpavada pie auto stūres. Tieši šādu darbu viņa vienmēr vēlējusies, tomēr tas nebija iespējams, jo ikdienu nācās pakārtot dēlam. Atgriezties darbā viņa var, lielā mērā pateicoties dēla aprūpētājām.

Ilvijai Širjakovai ir 52 gadi, viņai ir amiotrofā laterālā skleroze. Tā ir neārstējama slimība, kas strauji progresē: burtiski dažu gadu laikā aktīvā un veselīgā sieviete ir pilnībā paralizēta, nespēj patstāvīgi elpot un ēst. Viņai līdzās – mīloša ģimene, gādīgs vīrs, viņi negrasās padoties. Pat ārsti, kas sākumā prognozēja vien gadu, pusotru, pārsteigumā plāta rokas. Lai nodrošinātu Ilvijai 140 stundas aprūpētāja pakalpojuma mēnesī, kopējās izmaksas gadā ir 8400 eiro.

Pirms gada, ciemojoties pie dzejnieka Reiņa Runča, mums durvis atvēra viņa māte Rasma, bet šoreiz tā ir aprūpētāja Marija. Mājoklim pārstiepusies drūma ēna – Rasmai, kura pēdējos 19 gadus bijusi paralizētā Reiņa nozīmīgs balsts, ir smaga saslimšana. Viņai atkal konstatēts vēzis. Lai viņai nodrošinātu aprūpi mājās vai paliatīvās aprūpes centrā (atkarībā no nepieciešamības), aptuvenās izmaksas gadā ir 7200 eiro.

Laukšteinu ģimene Talsos ir izaudzinājusi trīs dēlus, bet divām viņu meitām ir ļoti smagas veselības problēmas, kas nozīmē pastāvīgu vajadzību pēc aprūpes, tiešā nozīmē 24 stundas dienā un septiņas dienas nedēļā gadu no gada. Jau vairāk nekā 20 gadus mamma un tētis nes šo nastu. Tikai dažreiz ļoti gribas atvilkt elpu, tikai dažreiz pašiem gluži vienkārši pietrūkst spēka. Tikai dažreiz ir jādara visgrūtākais – jālūdz palīdzība no malas. Lai meitai Esterei nodrošinātu 60 stundas aprūpētāja pakalpojuma mēnesī un medicīnisko papilduzturu, kopējās izmaksas gadā ir 5400 eiro.

Šogad atbalsta akcijā "Stiprini stipros", ko "Delfi" rīko sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv", kopumā nepieciešams savākt vismaz 65 tūkstošus eiro, par kuriem varēs nodrošināt aprūpi mājās visiem šī un arī iepriekšējo trīs gadu stāstu varoņiem, kuriem palīdzība vēl nepieciešama. Visa nauda, kas tiks savākta virs minētās summas, tiks novirzīta citām ģimenēm, kas jau ir pieteikušās un vēl pieteiksies "Ziedot.lv" projekta "Stiprini stipros" atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!