Foto: AP/Scanpix
Stopiņu novadā ledū ielūzušo govju novietnē tiks veikta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaude, pauda PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa norādīja, ka minētā Stopiņu novada dzīvnieku novietne PVD ir zināma, un tā tiek pārbaudīta vairākas reizes gadā, regulāri konstatējot dažādus pārkāpumus, par ko arī sāktas administratīvās lietvedības.

Meistere skaidroja, ka lauksaimniecības dzīvnieku novietnes tiek pārbaudītas saskaņā ar pārbaužu plānu, savukārt pārbaužu biežums ir atkarīgs no katras konkrētās novietnes. Līdztekus PVD ir ieplānojis un veiks pārbaudi minētajā novietnē.

"Šajā gadījumā dienestiem, kas tika izsaukti uz notikuma vietu, būtu bijis jāsastāda akts par notikušo, lai dzīvnieka īpašnieku varētu administratīvi sodīt par to, ka tas nepietiekami rūpējas par dzīvniekiem," piebilda Meistere.

Viņa minēja, ka lauksaimniecības dzīvnieki dažkārt mēdz izkļūt no aplokiem, klaiņot pa tuvējiem laukiem, doties mežā, vai arī, kā šajā gadījumā, uz aizsalušu ūdenstilpni, taču par dzīvnieku un tā gaitām ir atbildīgs dzīvnieka īpašnieks, kuram, konstatējot dzīvnieka izkļūšanu no aploka, tas ir jānogādā atpakaļ.

"Arī ziemā lauksaimniecības dzīvniekus var laist ārā, taču aplokā ir jābūt nodrošinātai iespējai dzīvniekam patverties no vēja un nokrišņiem, jābūt pieejamam ūdenim un barībai," piebilda Meistere.

Jau ziņots, ka Stopiņu novadā pagājušajā nedēļā izglābtas divas ledū ielūzušas govis, bet vēl viens mājlops gājis bojā.

Glābēji steidzās uz Rumbulu, kur ūdenstilpes ledū ielūzuši trīs mājlopi, kur, veicot glābšanas darbus, ugunsdzēsējiem izdevās no ūdens izcelt divus mājlopus, bet viens mājlops gāja bojā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!