Foto: PantherMedia/Scanpix
Šonedēļ valdības pieņemtie jaunie noteikumi nr.165 vairs neparedz ierobežojumus cilvēkiem ar invaliditāti, kas bija iekļauti pagājušajā nedēļā pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos un liedza iespēju pretendēt uz dīkstāves pabalstu. Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" pauž gandarījumu par operatīvo valdības reakciju, risinot šo jautājumu, un nodrošinot cilvēkiem ar invaliditāti vienlīdzīgas tiesības darba tirgū.

"Iepriekšējais valdības pieņemtais lēmums radīja patiesu satraukumu vairākās mūsu dalīborganizācijās, kuras mums zvanīja un pauda neizpratni par šādu situāciju," atklāj "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča. "Mūsu organizācija jau ilgstoši ir iestājusies par cilvēku ar invaliditāti tiesībām atvērtajā darba tirgū, un protams, ka iespēja pretendēt uz dīkstāves pabalstu līdzīgi kā citiem strādājošajiem ir daļa no šīm tiesībām. Valdības rīcība liecina, ka valsts ir ne tikai gatava ieklausīties pamatotos argumentos, ko attiecībā uz kādu lēmumu pauž sabiedrība, bet ir gatava arī labot savas kļūdas," uzsver Anča.

Tomēr nevalstiskās organizācijas vadītāja pauž pārliecību, ka jau tuvākajā nākotnē ir nepieciešams izveidot mehānismu, kas, gatavojot jaunus atbalsta mehānismus, ļautu ātri apzināt dažādu mazaizsargātu sabiedrības grupu vajadzības. Tas novērstu līdzīgu situāciju izraisīšanos un ļautu izvairīties no nevajadzīgas spriedzes, kā arī negatīvas informācijas, kuras šajā sarežģītajā laikā jau tāpat ir pietiekami, norāda Anča.

"Sustento" jau ir sākusi sarunas par iespēju nodrošināt operatīvu un pieejamu informāciju par aktuālajiem valdības lēmumiem ārkārtas situācijā. Informācijas pieejamība ir viens no pamatnoteikumiem, kas cilvēkiem ar invaliditāti ļauj justies droši arī ārkārtas situācijā, uzsver organizācijā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien, 31. martā, atbalstīja Kultūras ministrijas priekšlikumu izmaksāt dīkstāves pabalstu pašnodarbinātajiem, autoratlīdzību saņēmējiem un mikrouzņēmumu darbiniekiem.

Pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) teiktā, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem dīkstāves pabalsts būs 75% apmērā no līdz šim saņemtiem ienākumiem. Savukārt mikrouzņēmumos strādājošie varēs saņemt dīkstāves pabalstu 50% apmērā no līdz šim saņemtajiem ienākumiem.

Arī šai darba ņēmēju kategorijai dīkstāves pabalsts nepārsniegs 700 eiro.

Līdz otrdienas, 31. marta, pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) dīkstāves pabalstus izmaksājis 202 darba devēju 885 darba ņēmējiem, informē dienests.

Dīkstāves pabalsti izmaksāti kopumā 227 294 eiro apmērā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasīto dīkstāves pabalstu izmaksās piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, pārskaitot pabalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt tuvu trim miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!