Strādājošie pensionāri nākamgad varēs saņemt arī pensiju, kas nepārsniedz trīskāršu valsts sociālā nodokļa apmēru - pašlaik tas ir Ls 90 ekvivalents. To paredz Saeimas šodien pieņemtie grozījumi likumā "Par valsts pensijām".
Savukārt no 2003.gada 1.janvāra līdz 2003.gada 31.decembrim strādājošie pensionāri varēs saņemt pensiju, kura nepārsniedz četrkāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu jeb pašlaik - Ls 120. Savukārt 2004.gadā strādājošie pensionāri varēs saņemt pensiju, kas nepārsniedz pieckārtīgu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu - pašlaik Ls 150 ekvivalents.

Līdz 2006.gada 31.decembrim vecuma pensijas minimālais apmērs nedrīkst būt mazāks par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kuram piemērots šāds koeficients: personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav lielāks par 20 gadiem - 1,1, personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir lielāks par 20 gadiem, bet nav lielāks par 30 gadiem - 1,3, bet personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir lielāks par 30 gadiem - 1,5.

No nākamā gada invaliditātes pensijas saņēmējiem, kuri pakļauti obligātajai sociālajai apdrošināšanai, tātad strādā algotu darbu, atjaunojama piešķirtās pensijas izmaksa, paredz likuma izmaiņas. Paredzēts, ka līdz 2005.gada 1.jūlijam tiks saglabātas priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas.

Valsts pensijas apmērs pārskatāms Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ik gadu, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma.

Deputāti nolēma, ka līdz 2006.gadam valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz pieckārtīgu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, pārskatāmas ik gadu, bet, ja inflācija pārsniedz 5 procentus gadā, - ik pēc pusgada, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un apdrošināšanas iemaksu algas reālo pieaugumu.

Līdz 2010.gada 1.janvārim vecuma pensijas sākuma kapitāla aprēķināšanai apdrošinātajām personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kurām mēneša vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir mazāka par vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valstī laikā no 1996.gada 1.janvāra līdz 1999.gada 31.decembrim, ir ņemama vērā 48 mēnešu vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valstī iepriekš nostrādātajā periodā.

Valsts pensijas, kas no 2000.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim piešķirtas apdrošinātajām personām, uz kurām attiecināmi iepriekšminētie nosacījumi, pārrēķināmas no šā gada 31.decembra.

Personām, kuras izbrauks uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, Latvijā piešķirtās valsts pensijas izmaksa tiks turpināta Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, ja starptautiskajos līgumos, ko apstiprinājusi Saeima, nebūs noteikts citādi. Paredzams, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā 2002.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!