Saeima ceturtdien steidzamības kārtā pieņēma grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, kas nosaka, ka arī strādājošiem vecākiem ir tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu – viens no vecākiem, kurš izvēlēsies turpināt darbu, varēs saņemt 50% no piešķirtā pabalsta.
Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas “Latvijas Vēstnesī”.

Grozījumi likumā paredz, ka vienam no vecākiem, kuram ir piešķirts bērna kopšanas pabalsts par bērnu līdz gada vecumam un kurš izvēlas šajā laikā arī strādāt, būs tiesības saņemt 50% no piešķirtā pabalsta apmēra, bet ne mazāk kā 56 latus, informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas departamentā.

Labklājības ministrija (LM) atkārtoti uzsver, ka strādājošie vecāki bērna kopšanas pabalstu saņems noteiktajā apmērā par periodu no šā gada marta.

Neskatoties uz likuma grozījumiem, kārtība, kādā tiek saņemts bērna kopšanas pabalsts, nemainīsies. Lai strādājošie vecāki saņemtu bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, viņiem jāiesniedz rakstisks pieprasījums pabalsta saņemšanai tuvākajā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā.

Tāpat strādājošiem vecākiem VSAA jāiesniedz darba devēja rakstisks apliecinājums par nodarbinātības faktu, kā arī jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un bērna dzimšanas apliecība.

Vecākiem, kuri, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, saņem bērna kopšanas pabalstu, bet tuvākajā laikā atgriezīsies darba tirgū, desmit dienu laikā par šo faktu ir jāinformē tuvākā VSAA nodaļa.

Ja viens no vecākiem (vai bērna aizbildnis), kurš kopj bērnu līdz viena gada vecumam, ir bijis nodarbināts un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bērna kopšanas pabalsta apmērs ir līdzvērtīgs viņa iepriekšējiem ienākumiem (pēc nodokļu nomaksas), bet ne mazāk kā 56 lati mēnesī un ne vairāk kā 392 lati mēnesī. Savukārt, ja viens no vecākiem (vai bērna aizbildnis), kurš kopj bērnu līdz viena gada vecumam, nav bijis nodarbināts – bērna kopšanas pabalsts ir 50 lati mēnesī.

Sākotnēji ministrija neparedzēja strādājošiem vecākiem tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstus, taču šī kārtība tika apstrīdēta Satversmes tiesā. Tiesa atzina, ka arī strādājošiem vecākiem ir tiesības uz pabalstu.

Šajā rakstā aplūkotais temats šodien plkst. 19.25 tiks apspriests LTV7 informatīvi izklaidējošajā raidījumā “0 pozīcija”. Veidojot raidījumu, tiks ņemti vērā “Delfi” lasītāju argumenti, kurus lūdzam paust atsauksmēs pie šī raksta. Par “Delfi” lasītāju iesaisti raidījuma veidošanā plašāk lasiet šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!