Foto: morgueFile
Par bērniem, kuri dzimuši līdz svētdienai, 2.maijam, vecāku pabalstu strādājošiem vecākiem turpmāk izmaksās 50% apmērā, bet par tiem bērniem, kuri dzimuši pēc šī datuma, vecāku pabalstu strādājošiem vecākiem vairs nepiešķirs, atgādina Labklājības ministrija (LM).

To nosaka pērn vasarā pieņemtie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu". Likumā ir noteikts, ka izmaiņas attiecas uz tiem bērniem, kuri dzimuši pēc 306 dienām pēc likuma spēkā stāšanās dienas, kas bija pērnā gada 1.jūlijā, tad šī norma stājas spēkā šā gada 3.maijā.

Ja bērns būs dzimis līdz šā gada 2.maijam, un vecāku pabalsta saņēmējs bērna kopšanas laikā arī strādās, vecāku pabalstu 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra varēs turpināt saņemt, kamēr bērnam apritēs viens gads, arī pēc 3.maija.

LM atgādina, ka vecāku pabalstu piešķir 70% apmērā no mātes vai tēva sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Šobrīd šim pabalstam nav noteikta maksimālā robeža, un tas līdzinās algai, ko cilvēks saņem "uz rokas" pēc nodokļu nomaksas. Savukārt minimālais vecāku pabalsta apmērs sociāli apdrošinātiem vecākiem ir 63 lati.

Vecāku pabalsta piešķiršanas pamats ir pabalsta pieprasītāja iesniegums un bērna dzimšanas apliecība. Pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu var iesniegt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Savukārt ģimenes valsts pabalstu par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.maija, piešķirs tikai no bērna 1 gada vecuma.

To nosaka pērn pieņemtie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

N o 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu ir astoņi lati mēnesī.

Ģimenes valsts pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai bērna faktiskajam audzinātājam, kurš ir noteikts ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu. Pabalstu piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Pabalstu nepiešķir par bērnu, kas atbilstoši valsts vai pašvaldību finansēto vietu skaitam uzņemts profesionālās izglītības programmās un saņem stipendiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!