Foto: DELFI
Pēc drošības pārbaudes veikšanas Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca, kur tehnisku iemeslu dēļ trešdienas pēcpusdienā uz laiku tika pārtraukta pacientu uzņemšana, no pulksten 22 atsāks darbu normālā režīmā, portālu "Delfi" informēja PSKUS.

Trešdienas pēcpusdienā slimnīcā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, tika uzsākta pacientu evakuācija, apturētas plānveida operācijas, kā arī apturēta pacientu uzņemšana un apmeklēšana, informēja slimnīcas pārstāvji.

Nekavējoties tika uzsākta sadarbība ar Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un citām ārstniecības iestādēm.

Slimnīcas pārstāvji informē, ka pulksten 20 ir atcelta ārkārtas situācija PSKUS, savukārt no pulksten 22 iestāde atsāk darbu normālā režīmā – pacientus sāk pieņemt Neatliekamās medicīnas centrs. Rīt, 1. augustā, ierastā kārtībā pacientus uzņems arī slimnīcas ambulatorā sadaļa. Ierobežota vienīgi plānveida pacientu uzņemšana.

Drošības pārbaude Stradiņa slimnīcā tika pabeigta īsi pirms pulksten 20, informēja Valsts policijā. Uz laiku drošības pārbaudes dēļ satiksmei slēgtajās slimnīcai apkārt esošajās ielās – Liepājas, Ventspils, Atpūtas un Pilsoņu iela – transporta un gājēju kustība atjaunota.

Sākotnēji pēc pārbaudēm par drošiem tika atzīti 15. (dzemdību nodaļa, neatliekamā palīdzības, asinsvadu ķirurģijas, neiroloģijas u.c. nodaļas) un A1 korpuss (poliklīnika uroloģijas, nefroloģija nodaļas). Minētajos korpusos atgriežas darbinieki un pacienti. Tie pacienti, kuriem bija jāturpina ārstēšanās, tika pārvesti uz Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu un Jūrmalas slimnīcu: "Mums ir drošības apdraudējums. Pacientu drošība mums ir pirmajā vietā. Visi pacienti, kas ir tādā ārstēšanās posmā, ka var doties mājās, ir izrakstīti. Operācijas neplānojam," evakuācijas laikā pauda Stradiņa slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Janita Veinberga. Tiesa, vienā gadījumā nācies pārtraukt operāciju. Operācija tika pabeigta, kad speciālisti atzina, ka korpuss, kurā atrodas operācijas zāle ir pārbaudīts un drošs.

Pēc Veinbergas stāstītā, evakuēt varēja būt nepieciešams aptuveni 200 pacientu.

"Saņemta informācija par iespējamiem drošības riskiem un tādu informāciju policija vienmēr uztver nopietni un uzsāk cilvēku evakuāciju un telpu vai objekta pārbaudi līdz brīdim, kad ir pilnīga pārliecība, ka viss ir kārtībā," sacīja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

Pilnībā tika evakuēta Stradiņa slimnīcas dzemdību nodaļa. "Nav bijusi situācija, ka tieši dzemdību brīdī jāevakuē, viena māmiņa bija dzemdību procesā, bet nekādi draudi vai ekstrēmas situācijas nav bijušas," skaidroja Veinberga.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša norādīja, ka dienestā izveidota ārkārtas situācijas vadības grupa, kas strādā ciešā sadarbībā ar Rīgas un Pierīgas slimnīcām, apzinot to iespējas uzņemt evakuētos Stradiņa slimnīcas pacientus.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstāvis Normunds Beļskis portālam "Delfi" pastāstīja, ka situācija tiek kontrolēta, un to nevar uzskatīt par kritisku. Tika apzināti arī papildu darbinieku resursi. Stradiņa slimnīcas neatliekamo pacientu uzņemšana tika novirzīta uz RAKUS, un tā problēmas nesagādājot.

Pacientu piederīgie var zvanīt uz tālruni 67069280, kur tiks piefiksēts pacienta vārds, uzvārds, lai noskaidrotu vai viņš atrodas Stradiņos vai pārvests uz citu slimnīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!