Foto: LETA
Ceturtdien pēcpusdienā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā veikta kopumā Latvijā 11., bet šonedēļ otrā sirds transplantācija, kurā pirmo reizi sirds transplantēta pacientam ar sirds mākslīgo kambari, informē slimnīca.

Sirds transplantēta 51 gadu vecam vīrietim. Pacientam jau iepriekš bija smaga sirds saslimšana, tāpēc pagājušajā gada septembrī viņa sirdī tika ievietots mākslīgais sirds kreisais kambaris, lai pacients varētu "sagaidīt" donora sirdi. Tā kā sirds jau vienreiz ir operēta, tā atradās saaugumos, tādējādi padarot operācijas norisi sarežģītāku. Operācija ilga aptuveni četras stundas.

Ķirurgs Uldis Strazdiņš norāda, ka "sirds transplantācija vienmēr ir satraucošs notikums, bet šāda situācija Latvijā ir pirmo reizi, kad pēc sirds mākslīgā kambara ievietošanas pacientam tika transplantēta donora sirds". "Ir bijušas mākslīgo kambaru nomaiņas, kad tie nokalpojuši savu laiku – aptuveni divus gadus. Mākslīgie sirds kambari Latvijā ievietoti desmit pacientiem. Arī pašlaik nodaļā šādi pacienti ārstējas. Sirds transplantācijas operācijas pacientiem ar sirds mākslīgo kambari Eiropā veiktas samērā maz," norāda mediķis.

Operāciju veica sirds ķirurgu komanda profesora Romana Lāča vadībā – Ints Putniņš, Strazdiņš, anesteziologi, reanimatologi Evas Strīķes vadībā un transplantologi-koordinatori Sergeja Truškova vadībā.

Ārsti norāda, ka pacients šobrīd jūtas labi. Galvenais ārstu uzdevums ir nodrošināt atbilstošu imūnsupresijas terapiju, lai nenotiktu donora orgāna atgrūšana.

Šī ir jau otrā sirds transplantācijas operācija šajā nedēļā, trešā – šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!