Foto: LETA

No 1. jūlija Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca pārtrauc Covid-19 pandēmijas laikā izsludināto paaugstinātas gatavības stāvokli. Operatīvās vadības grupas vienojošais slēdziens – slimnīcas speciālisti un struktūrvienību darbinieki ir spējušas operatīvi pielāgoties jaunajiem apstākļiem, sekmīgi nodrošinot pakalpojumu sniegšanu pacientiem, vadoties pēc Veselības ministrijas noteiktā, ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus, portālu "Delfi" informēja slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

28. februārī, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju pasaulē un Eiropā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību, Stradiņa slimnīcā tika izsludināts Katastrofu medicīnas plāna gatavības (A) režīma stāvoklis un apstiprināta operatīvās vadības grupa.

No 13. marta saistībā ar Covid-19 izplatību stacionārās ārstniecības iestādes Latvijā darbu veica paaugstinātas gatavības režīmā. Vienlaikus tas nozīmēja atsevišķu plānveida veselības aprūpes pakalpojumu apjoma samazināšanu. Šādu lēmumu 13. martā, pieņēma Valsts operatīvās medicīniskās komisija (VOMK). No 23.marta uz laiku pārtraucām plānveida izmeklējumu un ambulatoro pakalpojumu sniegšanu pacientiem.

21. aprīlī slimnīca pakāpeniski atjaunoja ambulatoro pakalpojumu sniegšanu, 21. maijā tika atjaunota pacientu pierakstīšana uz vizītēm un izmeklējumiem, kā arī ģimenes dzemdības.

"Šajā laikā slimnīca sastapusies ar būtiskiem izaicinājumiem – nepiemērotas infrastruktūras problēmām, pacientu un speciālistu drošību, pēkšņu individuālās aizsardzības līdzekļu izlietojuma pieaugumu un vairākkārtīgi to paaugstinātu cenu, kā arī speciālistu ilgstošu nodarbināšanu paaugstinātas slodzes režīmā. Esam apguvuši jaunas prasmes – komunikācijā ar pacientiem, izmantojot dažādus moderno tehnoloģiju risinājumus. Jāatzīst, ka arī ārkārtas stāvokļa laikā slimnīca turpināja savu darbu, nodrošinot gan neatliekamo palīdzību, gan nepārtraucot terapijas nodrošināšanu noteiktām pacientu grupām, gan aprūpējot stacionāra pacientus," norāda Veinberga.

Šobrīd Stradiņa slimnīcas darbs ir atjaunots, saglabājot visaugstākās piesardzības un drošības prasības. Arī turpmāk sejas maskas lietošana iekštelpās un distances ievērošana būs obligāta prasība, tādēļ pacientus aicina izturēties ar sapratni un noteikumus ievērot.

Tāpat pacienti aicināti ievērot ierašanās laiku uz vizīti vai izmeklējumu un neierasties ātrāk, kā arī lieki neuzkavēties slimnīcā pēc tam. Ņemot vērā pasaulē joprojām nestabilo situāciju un pakāpenisko ierobežojumu atcelšanu, slimnīca darbu turpinās veikt, to pārorganizējot – īpašu uzmanību pievēršot telpu dezinfekcijai pēc katra pacienta, organizējot pacientu plūsmas tā, lai tās nepārklājas, nepieļaujot pacientu drūzmēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!