Foto: LETA

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Dins Šmits ceturtdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu žurnālistiem sacījis, ka slimnīcai nav maksātnespējas pazīmju un tā spēj segt visas saistības.

Viņš norādījis, ka slimnīca spēj apmaksāt savas kredītsaistības, kā arī tai nav nekādu aizkavētu vai nesamaksātu rēķinu.

Arī Straujuma ar pilnu atbildību norādījusi, ka pēc sarunas ar Šmitu viņa ir pārliecināta, ka slimnīca nav maksātnespējīga.

Šmits atzinīgi vērtējis Veselības ministrijas priekšlikumu risināt jautājumu par slimnīcu valsts galvoto aizdevumu atmaksu, prasot tam līdzekļus no valsts budžeta, kā arī meklēt tos veselības aprūpes sistēmas iekšienē. Lai gan slimnīca ir spējīga šobrīd segt maksājumus par aizdevumu, slimnīcas vadītājs norādījis, ka finanšu līdzekļus, ar kuriem tiek segti aizdevumi, varētu ieguldīt slimnīcas tehnoloģiju un personāla attīstībā, tādēļ viņš tikai pozitīvi vērtētu, ja šos jautājumus risinātu citādi.

Kā pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle, valsts galvotā aizdevuma atmaksa nav paredzēta slimnīcas pakalpojuma tarifā un netiek kādā citā veidā kompensēta. Galvotā aizdevuma apmaksai pagājušajā gadā slimnīca tērēja 2,6 miljonus eiro - pamatsummas atmaksai 2,3 miljonus eiro un procentu maksājumos 300 000 eiro.

Sīle skaidroja, ka šobrīd slimnīcas naudas plūsma ir neitrāla, jo tā strādā atbilstoši pieejamajam finansējumam un slimnīcai nav kavētu maksājumu. Viņa uzsvēra, ka finansējums tomēr ir nepietiekams un izdevumu sabalansēšana ar ieņēmumiem ir iespējama, vienīgi rūpīgi kontrolējot izdevumus.

Tas nenozīmē, ka pacienti nesaņem nepieciešamo aprūpi vai medikamentus, taupīts pamatā tiek uz saimnieciskiem izdevumiem, remontiem un tamlīdzīgām pozīcijām, skaidroja Sīle. Tā rezultātā infrastruktūra nolietojas un vidējā termiņā sniegto pakalpojumu kvalitāte neizbēgami pasliktināsies, ja netiks rasta iespēja novirzīt papildu līdzekļus medicīnisko iekārtu atjaunošanai un ārstu atalgojumam, uzsvēra Sīle.
Viņa gan pieļāva, ka ilgtermiņā pastāv risks Stradiņa slimnīcas spējai atmaksāt valsts galvoto aizdevumu, jo, kā minēts, šīs izmaksas nav iekļautas pakalpojumu tarifos.

Kā ziņots, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa šonedēļ apgalvojusi, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam "FMS Wertmanagement AOR" jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Zvidriņa stāstījusi, ka pēc aizdevuma saņemšanas slimnīca sešus miljonus eiro ievietojusi "Latvijas Krājbankas" depozītā. Bankas darbība 2011.gada novembrī tika apturēta, kā rezultātā Stradiņa slimnīca zaudējusi šos sešus miljonus eiro. Tomēr zaudētā summa jebkurā gadījumā jāatdod aizdevējam, uzsvēra Zvidriņa.

Tāpat šobrīd nav skaidrības par jaunā korpusa būvniecības pabeigšanu un to, vai tas neradīs zaudējumus slimnīcai, norādījusi VM valsts sekretāre.

Viņa stāstījusi, ka nepieciešams vērtēt, kur ņemt šos sešus miljonus eiro, gan to summu, kura jāatdod, gan to, kuru ieguldīt jaunā korpusa būvniecībā. Viens no variantiem varētu būt valdības piešķirtais finansējums slimnīcu valsts galvoto aizņēmumu atmaksai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!