Foto: LETA

Kļūdas Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa projektā ir saskatāmas gandrīz katra būvniecībā iesaistītā dalībnieka rīcībā, secinājis Būvniecības valsts kontroles birojs.

"Izvērtējot visu līdz šim paveikto, nākas secināt, ka neviena no Projektā iesaistītajām pusēm nav veikusi savus pienākumus bez kļūdām vai trūkumiem," teikts biroja viedoklī. Kļūdas esot pieļāvusi gan pasūtītāja - komanda (tostarp būvuzraudzībā), gan arī izpildītāja komanda (projektēšanā, būvdarbos).

Veicot izpēti par Stradiņu slimnīcas A korpusa pirmās kārtas būvniecības darbiem, birojs secinājis, ka projekta vadība no izpildītāja un pasūtītāja puses neliecina par sistēmisku pieeju projekta vadībā ar mērķi nodrošināt būves kvalitāti.

Izvērtējot būvniecības darbu dokumentāciju, secināts, ka neskatoties uz to, ka projektēšanas un būvdarbu veikšana ir viena no pilnsabiedrības "SBRE" atbildībām, faktiski tas esot noticis pēc principa "labā roka nezin ko dara kreisā roka". Būvnieku darbība nav bijusi pietiekami saskaņota.

Birojs vērš uzmanību gan uz nepietiekami detalizētu tehnisko projektu, gan vēlmi meklēt risinājumus izmaksu optimizēšanai būvdarbu laikā, problēmām ar tehnoloģiju un kvalitātes nodrošināšanu, kā arī būvuzraudzības kapacitāti.

"Pieļautās kļūdas nav meklējamas dalībnieku kompetences trūkumā, bet attieksmē pret saviem pienākumiem," norāda Būvniecības valsts kontroles birojs, skaidrojot, ka visi dalībnieki paļāvušies uz to, ka visas atkāpes izpildījumā ir akceptējamas, vai nepieciešamības gadījumā labojamas. Tomēr kopumā šāda darbība "katram par sevi" ir novedusi pie problēmām.

Tāpat dalībnieki satraukušies par Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma zaudēšanu, kā arī kļūdām katra paša izpildījumā, nevēloties tās atklāt domstarpību gadījumos.

Vienlaikus birojs secina, ka ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai projekts tiktu īstenots prasītajā kvalitātē un termiņos, tostarp būvnieks ir veicis ievērojamas izmaiņas darba organizācijā.

Lai būvdarbi atkal nebūtu jāpārtrauc, birojs iesaka pievērst uzmanību būvuzraudzībai ar nepieciešamiem resursiem, kvalitātes pārvaldībai, kā arī standartizētu tehnoloģiju, izstrādājumu izmantošanai visos projekta posmos.

"Gadījumos, ja tiek izmantotas nestandartizētas tehnoloģijas, izstrādājumi, neatkarīga risinājuma dubulta kontrole (ekspertīze) ir svarīga," skaidro birojs.

Lai turpmāk mazinātu iespēju atkārtoties līdzīgām problēmām, jau tuvākajā laikā nepieciešams izstrādāt vienotu publiskā iepirkuma standartu būvdarbiem, lai pasūtītājiem atvieglotu būvniecības iepirkumu organizēšanu, izvirzot adekvātas prasības pretendentiem, klāsta Būvniecības valsts kontroles birojs.

Tāpat tiek rosināts aktualizēt vienotu standartizēto būvniecības līguma formu, kas obligāti būtu piemērojama valsts un pašvaldību projektos, kā arī paātrināt būvkomersantu kvalifikācijas noteikumu izstrādi, īpašu uzmanību pievēršot spējai nodrošināt lielo projektu kvalitāti.

Jau vēstīts, ka pamatojoties uz slimnīcas būvuzrauga iesniegumu, Rīgas Būvvalde 16.februārī pieņēma lēmumu par celtniecības darbu apturēšanu Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā.  Vēlāk būvvalde atļāva sākt novērst defektus.

Stradiņa slimnīcas jauno korpusu būvē apvienība "SBRE", ko veido būvkompānija "Skonto būve" un "Re&Re". Celtniecība sākta 2013. gada 15. jūnijā, un darbus bija plānots pabeigt līdz 2015. gada beigām, izbūvējot jaunas telpas 30,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā.

Plānots, ka jaunajā korpusā atradīsies ambulatoro pakalpojumu centrs, diagnostiskās radioloģijas institūts, endoskopiju centrs, četras vispārējās aprūpes nodaļas ar 160 gultām, kur ārstēsies ausu, kakla, degunu slimību, uroloģijas, gastroenteroloģijas, endokrinoloģijas, nieru slimību, reimatoloģijas, aroda un radiācijas medicīnas pacienti u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!