Foto: LETA
Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai turpmāk būs nacionālo interešu objekta statuss, otrdien lēma valdība. Slimnīcai tas nepieciešams, lai tās būvniecību nevarētu apturēt trešo personu, piemēram, konkurējošu uzņēmumu ierosināta tiesvedība ar mērķi apturēt būvdarbus, skaidro Veselības ministrijā (VM).

"Stradiņa slimnīcā tiek ieguldītas lielākās investīcijas, un ir ievērojami būvniecības apjomi – tiek būvēta jaunā slimnīca. Līdz ar to iespējama būvniecības darbu apturēšana un dīkstāve varētu radīt potenciāli risku, ka ne tikai netiek savlaicīgi paveikti būvniecības darbi, bet arī tiek zaudēts struktūrfondu finansējums," stāsta VM sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Šneiders.

Nacionālo interešu objektiem ir noteikts īpašs regulējums, paredzot, ka to būvniecībai izdotas būvatļaujas apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur būvniecību. Nacionālo interešu objekta statusa nepiešķiršanas gadījumā pastāvētu risks, ka var sākties trešo personu ierosināta tiesvedība ar mērķi apturēt būvniecību, iespējams pat uz vairākiem gadiem. Tas nav pieļaujami, ņemot vērā, ka slimnīcas attīstībai piesaistīti Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, kas izmantojami ierobežotu laika periodu.

Ministru Kabineta noteikumu projekta anotācijā minēts piemērs – ar šādu problēmu saskārušies elektrotīklu pārvades savienojuma "Kurzemes loks" būvnieki, jo būvniecības laikā ierosinātas vairākas tiesvedības (ierosinātāji ir personas, kuras nav zemes īpašnieki objekta būvniecības teritorijā). Tā kā elektrotīklu pārvades savienojumam "Kurzemes loks" Ministru kabinets noteicis nacionālo interešu objekta statusu, būvniecības darbi šajā objektā turpinās, vēstīts anotācijā.

VM norāda, ka Stradiņa slimnīcai ir būtiska loma sabiedrības interešu – veselības aizsardzības un drošības – nodrošināšanā. Tā ir vienīgā izteikti multidisciplinārā slimnīca valstī ar vislielāko specializēto klīniku/centru skaitu, kur strādā valsts vadošie speciālisti un zinātnieki ārstniecības nozarē. Tāpat slimnīca ir vienīgā universitātes slimnīca, kas darbojas kardioķirurģijas nozarē un kur tiek veiktas orgānu transplantācijas, kā arī citas sarežģītas manipulācijas lielā apjomā. Slimnīca ir vadošā universitātes slimnīca terciārās veselības aprūpē Latvijā, līdere reto slimību diagnostikā, pētniecībā un ārstniecībā, un tai ir būtiska loma katastrofu medicīnas koordinēšanā.

Lai attīstītu slimnīcas sniegtos pakalpojumus atbilstoši augsti specializētas universitātes klīnikas standartiem, nepieciešams modernizēt un paplašināt slimnīcas infrastruktūru, atzīst VM. Tāpēc, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, slimnīcā tiek īstenoti attīstības projekti.

Slimnīcas ilgtermiņa attīstības mērķi paredz daļēju esošo ēku nojaukšanu, lai izbūvētu divus jaunus korpusus A un B, kā arī vēsturiskā mantojuma – Šmēlinga arhitektūras pieminekļu – restaurēšanu, izvietojot tur mācību un zinātnes parku .

VM arī atgādina, ka ēkas, kurās izvietota slimnīca, ir būvētas vairāk nekā pirms simt gadiem, tās neatbilst Latvijas Republikas normatīvo aktu prasībām veselības pakalpojumu sniegšanai, neatbilst normatīvo aktu prasībām darba aizsardzības jomā, kā arī nav atbilstošas ugunsdrošības standartiem un vides pieejamības standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!