Foto: DELFI
Iecerēts slēgt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Transplantācijas centru, vēsta Latvijas Televīzija. Centra ārstiem piedāvāts operācijas turpināt Ķirurģijas nodaļā, savukārt šī centra māsas varēšot strādāt jaunajā ēkā Nefroloģijas nodaļā.

Transplantācijas centra slēgšana un transplantācijas procesa pārskatīšana satraukusi tajā strādājošos ārstos, kuri bažījoties par plānoto izmaiņu ietekmi uz transplantācijas procesu. "Līdz šim viss mūsu darbs bija pamatots ar to, ka paši skatāmies pacientus pirms operējam, vaktējam pēc operācijām. Tas dod rezultātus. Jebkura reorganizācija apdraud aktivitāti," paziņoja Transplantācijas centra vadītājs Jānis Jušinskis.

Centra ārste Laima Salaka izteicās, ka slimnīcas iecerēto izmaiņu rezultātā varētu notikt transplantoloģijas piebremzēšana un attiecīgās nodaļas slēgšana. Salaka uzskata, ka pēc reorganizācijas ārstēšana un darba organizēšana būs grūta.

Transplantācijas centrs nav liels - tajā ir tikai 15 gultas, bet gada laikā tajā tiek veiktas apmēram 600 operācijas. Operācijas esot ne tikai transplantācijas, bet arī nefunkcionējošo nieru izņemšanas, asinsvadu pieejas izveides un citas manipulācijas.

Stradiņa slimnīcas galvenā ārste Eva Strīķe transplantācijas procesa pārmaiņas nosauc par reorganizāciju, bet gan par "Transplantācijas centra attīstību". Izmaiņas par nepieciešamām uzskata arī slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga, kura uzskata, ka nav pamatoti tik uzturēt tik sīkas atsevišķas struktūras. Slimnīcas vadītāja cer, ka pēc četriem gadiem būs tapis jaunais ķirurģijas un neatliekamās palīdzības bloks, kurā struktūrām jābūt integrētām.

Nodaļā, kur līdz šim atradās Transplantācijas centrs, ievietos Sejas un žokļa ķirurģijas centru, kas atrodas Dzirciema ielā.

Vienlaikus atlūgumu uzrakstījusi Nacionālā transplantācijas koordinācijas dienesta vadītāja, taču tas esot saistīts ar privātiem apsvērumiem, nevis pārmaiņām Stradiņa slimnīcā.

Kā iepriekš aģentūrai stāstīja Strīķe, pateicoties valsts finansējuma piešķiršanai aknu transplantācijai, šogad Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā tiek pārskatīts transplantācijas process.

Pēc viņas paustā, iesaistītajām Stradiņa slimnīcas struktūrvienībām bija nepieciešama procesa pārskatīšana un pārveidošana. Patlaban veikta procedūru apstiprināšana, bet ar to saistītās darbības, tostarp tehnoloģiju un instrumentu iepirkums, telpu piemērošana, organizatoriskās darbības, algoritmu izveidošana, tiek veiktas atbilstoši plānotajam.

Strīķe norādīja, ka vienas no šī procesa svarīgākajām pārmaiņām ir Latvijas Transplantācijas koordinācijas dienesta pārveidošana, orgānu ieguves grupas apstiprināšana, specifiskās orgānu, tostarp nieres, sirds, aknas un radzenes, transplantācijas procesa grupu izveidošanu.

Vienlaikus slimnīcas galvenā ārste skaidroja, ka, neskatoties uz šodienas aktivitātēm, var apgalvot, ka nākotnē būs jāparedz arī turpmākās izmaiņas, īpaši tāpēc, ka slimnīca īsteno infrastruktūras uzlabošanas projekts, kuru rezultātā attīstīsies arī patlaban izstrādātais process un izveidotās struktūras.

Orgānu transplantācijas procesa kvalitātes un drošības sistēma Stradiņa slimnīcā bija mainīta un apstiprināta, balstoties uz Eiropas Savienības 2010.gada tiesisko regulējumu par transplantācijas procesa organizāciju un īstenošanu, 2014.gadā.

Jau ziņots, ka dažādu trūkumu dēļ patlaban norit Latvijas Transplantācijas centra (LTC) reorganizācija, kuras laikā paredzēts gan palielināt darbinieku skaitu, gan ievākties jaunās telpās, kā arī nodalīt donoru koordināciju no paša transplantācijas procesa.

Kā iepriekš informēja Stradiņa slimnīcas galvenā ārsta vietnieks, profesors Aivars Pētersons, pie pārmaiņu nepieciešamības pieskaitāma, piemēram, mūsdienām neatbilstošā LTC struktūra, slimnieku kvalitatīvai ārstēšanai neatbilstošās telpas, operāciju zāle un medicīniskie procesi. Tāpat centra reorganizācija tiek veikta, jo nepieciešama visu orgānu, ne tikai nieru, pārstādīšanas vispusīga koordinēšana Latvijā, tostarp aknu pārstādīšanas sākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!