Foto: F64
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits zaudējis Veselības ministra Gunta Belēviča uzticību un, iespējams, pirmdien paredzētajā ārkārtas dalībnieku sanāksmē tiks izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata.

Atbrīvot viņu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību, pirmdien žurnālistiem preses brīfingā sacīja VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Kā žurnālistiem norādīja "CBB konsultāciju biroja" sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune, Stradiņa slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu un, lai gan ir jau marta vidus, Finanšu departaments nav spējis nodrošināt precīzus finanšu datus par janvāri.

Zvidriņa vēlreiz uzsvēra, ka slimnīca no sava 66 miljonus eiro lielā valsts galvotā aizdevuma 6 miljonus ieguldīja "Latvijas Krājbankā", tomēr, kad bankas darbība tika pārtraukta, šī nauda arī tika zaudēta. Viņa arī norādīja, ka Nacionālā veselības dienesta dati par finanšu rādītājiem nesakrīt ar slimnīcas sniegtajiem.

Belēvičs Stradiņa slimnīcu salīdzināja ar gaisa balonu, kuru neviens nekontrolē un kurš iet pa vējam, tomēr "zeme bīstami tuvojas". Tāpat viņš norādīja, ka Šmits ir zaudējis viņa uzticību.

Pats Šmits gan uzskata, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un norādīja, ka viņam laikam ir jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Kā ziņots, Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa informēja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

Stradiņa slimnīca 2007.gadā saņēmusi 66 021 000 eiro lielu valsts galvoto aizdevumu. Līdz pagājušā gada beigām slimnīca aizdevējam bija atmaksājusi 6 389 129 eiro. Slimnīcai kopējā summa aizdevējam "FMS Wertmanagement AOR" jāatmaksā līdz 2042.gadam.

Savukārt slimnīcas vadītājs Dins Šmits paziņojis, ka slimnīcai nav maksātnespējas pazīmju un tā spēj segt visas saistības.

Viņš norādīja, ka slimnīca spēj apmaksāt savas kredītsaistības, kā arī tai nav nekādu aizkavētu vai nesamaksātu rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!