Foto: LETA

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS) apturējusi aknu transplantācijas operācijas, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

"Šobrīd mēs esam pieņēmuši lēmumu apturēt šo transplantācijas veidu līdz brīdim, kamēr mēs izveidojam stabilu komandu un vēlreiz veicam apmācību ciklu, un nodrošinām arī pacientu plūsmu," viņš teica.

"Vismaz gads," vaicāts, uz cik ilgu laiku aknu transplantācijas operācijas slimnīcā atliktas, teica Muciņš.

"Stradiņos" no pagājušā gadsimta 70. gadiem gan transplantētas gan nieres, gan sirds gan aknas, stāstīja Muciņš. Aknu transplantācija slimnīcā tiek veikta kopš 2011. gada – komanda apmācīta samērā sen un apmācība nav bijusi regulāra.

Slimnīcai izveidot un noturēt šo komandu bijis liels izaicinājums. Turklāt otrs aspekts, kāpēc statistika rāda, ka neveiksmīgas bijušas astoņas no 13 operācijām, bijis pacientu veselības stāvoklis, jo Latvijā pacientiem, salīdzinot ar citām valstīm, ir sliktāks pamata veselības stāvoklis. Tas ir papildu risks šādu manipulāciju un operāciju veikšanai, teica Muciņš.

Šobrīd, lai veiksmīgi veiktu operācijas un tās būtu stabilas, nepieciešamas 20 operācijas gadā – patlaban PKSUS veic trīs līdz četras šādas operācijas.

"Delfi" jau rakstīja, ka no kopumā PKSUS veiktajām 13 operācijām pieci pacienti ir uz savām kājām, astoņi aizgāja no šīs dzīves, nenodzīvojot ilgāk par 10 dienām.

Taču zaudēti ir ne tikai tie astoņi, bet arī astoņas veselas aknas, kas varēja glābt citus cilvēkus. Tātad kopumā ir zaudētas 16 dzīvības. Turklāt katra transplantācija valstij izmaksāja ap 40 000 eiro.

Savukārt Veselības ministrija (VM) pēc portāla "Delfi" publikācijas norādīja, ka plāno vērtēt transplantācijas procesu Latvijā.

VM plāno gatavot ziņojumu par transplantācijas jomas attīstību Latvijā un vērtēs procesu kopumā, tajā skaitā tiksies ar PSKUS speciālistiem.

Latvijas Transplantācijas centram būtu jāveic vismaz 25 līdz 30 aknu transplantācijas gadā, lai sasniegtu labus rezultātus.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) Aknu slimību nodaļas vadītāja un Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) viceprezidente Ieva Tolmane skaidroja, ka lielākajos transplantācijas centros Amerikā un Eiropā gadā tiek veiktas 100 līdz 150 aknu transplantācijas, un pie tāda operāciju skaita ir arī labi rezultāti.

Viņa uzsvēra, ka nevienu medicīnisku operāciju nevar veikt vienreiz gadā un cerēt uz labiem rezultātiem.

Viņa atzīmēja, ka Latvijā uz visu iedzīvotāju skaitu varētu būt desmit līdz 12 transplantācijas gadā, un arī ne visiem var veikt transplantāciju, jo mēdz būt komplikācijas un blakusslimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!