Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) un Stradiņu slimnīcas pārstāvji līdz šim nav vērsušies policijā ar aizdomām, ka ārstniecības iestādē nonākušam Covid-19 pacientam ir viltots vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, noskaidroja portāls "Delfi".

Kā norādīja Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) pārstāve Janita Veinberga, līdz šim slimnīcā nav bijuši pret Covid-19 vakcinēti cilvēki, kas šo slimību pārslimotu smagā formā.

Savukārt RAKUS pārstāve Ilga Namniece portālam "Delfi" paskaidroja, ka slimnīcā no 6. septembra noteikta šāda kārtība: pacientiem ar vidēji smagu vai smagu Covid-19 slimības gaitu Nacionālā veselības laboratorija veic antivielu analīzes. Šobrīd joprojām tiek apkopoti šos antivielu analīžu dati.

Lai slimnīca vērstos policijā ar aizdomām par viltotu Covid-19 sertifikātu, jābūt vēl vienam priekšnosacījumam, proti, obligāti jābūt ārstējošā ārsta un infektologa interpretācijai, ka slimības gaita rit smagāk nekā tai šķietami vajadzētu būt, ja pacientam ir Covid-19 sertifikāts.

Kā paskaidroja Namniece, ārsts analizē pacienta slimības datus, blakus saslimšanas un tamlīdzīgi.

Kā norādīja RAKUS pārstāve, līdz šim ir izpildījies tikai viens priekšnosacījums, kas var radīt aizdomas par viltotiem Covid-19 sertifikātiem, proti, antivielu testa rezultāti.

Savukārt par ārstu atzinumu apkopojumu Namniecei informācijas šobrīd nav.

Jau vēstīts, ka "ReTv" ziņu dienests noskaidroja, ka Vidzemes slimnīcā ārstējas vairāki pacienti, kuru slimības gaita noris smagākā formā, nekā tad, ja viņi tiešām būtu vakcinējušies.

Tāpēc mediķiem radušās aizdomas, vai pacienti vakcinācijas sertifikātu ir ieguvuši legāli.

Viens pacients ar, iespējams, viltotu vakcinācijas sertifikātu arī gājis bojā.

Kā vēstīja "ReTv", šobrīd Valsts policija (VP) notikušo izmeklē.

"Delfi" vasarā ziņoja, ka VP izmeklēšanā atklāja personu grupu, kura apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas ļāva klientiem saņemt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu. 13. augustā VP priekšnieks Armands Ruks norādīja, ka VP lietvedībā atrodas trīs kriminālprocesi par vakcinācijas fakta viltošanu.

Šobrīd, kā portālam "Delfi" paskaidroja policijas pārstāve Simona Grāvīte, VP saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju un kukuļošanu Latvijā ir uzsākti vairāki kriminālprocesi, kuros notiek aktīva izmeklēšana, tajā skaitā aktīvi notiek izmeklēšana arī tajos kriminālprocesos, par kuriem iepriekš ziņots publiski.

"Tiek pārbaudīta arī informācija par citiem gadījumiem. Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašākus komentārus par šo sniegt nevaram. Vienlaikus tiek skaidrotas un apzinātas tās personas, kuras izmantojušas prettiesisku iespēju par naudu iegūt atzīmi par vakcināciju, faktiski nevakcinējoties un izmeklēšanas gaitā jau ir izkristalizējies ievērojams šādu personu loks," informēja Grāvīte.

VP atkārtoti aicina personas, kurām ir informācija par vakcinācijas fakta falsificēšanu, ziņot policijai. Tāpat pašas personas, kuras ir iesaistījušās šādās darbībās, policija aicina pašām labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem. Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības, atgādināja VP pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!