Foto: DELFI
Veselības inspekcija (VI), izvērtējot Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas mēnesi nepamanītā mirušā pacienta gadījumu, secināja, ka mediķu darbā pārkāpumi nav bijuši, bet vīrietis dzīves laikā "apzināti kaitējis savai veselībai". Tiesa, viņa nokļūšana mājās vēlu vakarā varēja būt problemātiska, taču tas nav veselības aprūpes, bet gan sociālais jautājums, norādīts inspekcijas paziņojumā.

Inspekcijas slēdzienā pausts, ka "mirušais vīrietis dzīves laikā bija apzināti kaitējis savai veselībai, lietojot vielas, kas ietekmē centrālo nervu sistēmu un rada atkarības", un "ātrā palīdzība" viņu vairākas reizes nogādāja slimnīcās.

"Ātrās palīdzības" mediķi 12.aprīlī viņu nogādāja Stradiņa slimnīcas uzņemšanas nodaļā, kur viņam ir sniegta palīdzība, un pēc datortomogrāfijas izmeklēšanas pacientu slimnīcā novēroja septiņas stundas.

"Pacienta veselības stāvoklis neliecināja par akūtu saslimšanu, datortomogrāfijas izmeklējumi izslēdza akūtu smadzeņu vai galvaskausa traumas esamību, līdz ar to nebija medicīniska pamatojuma pacienta ievietošanai slimnīcā. Ekspertīzē mediķu profesionālas darbības pārkāpumi netika konstatēti," norāda VI.

Inspekcija gan atzīst, ka pacienta nokļūšana mājās vēlā vakara stundā varēja būt apgrūtinoša, jo viņš joprojām bijis reibumā, tomēr "pacientu nogādāšana mājās nav saistāma ar veselības aprūpes kvalitāti, bet ir sociāls jautājums".

Šis gadījums liecina par problēmu, ar kuru jāsaskaras ne vien Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, bet arī citās ārstniecības iestādēs un kurai nepieciešams vienots risinājums.

Ārstniecības iestādēs pacientiem bieži vien sniedz ne tikai veselības aprūpes pakalpojumu, bet nereti tām jātiek galā arī ar sociālas palīdzības jautājumiem un pacientiem, kuri ir reibumā.

VI iesaka izvērtēt iespējas izveidot darbinieka amatu vietu, kas pēc pacientu veselības stāvokļa izvērtēšanas un lēmuma pieņemšanas par turpmāku ambulatoro ārstēšanos nepieciešamības gadījumā sazināsies ar pacienta radiniekiem un pārliecināsies par pacienta iespējām nokļūt līdz dzīvesvietai.

Šādu sociālo jautājumu risināšana ārstniecības iestādēs patlaban nav paredzēta un rada papildu slodzi uzņemšanas nodaļu personālam, un rada neparedzētus izdevumus ārstniecības iestādēm.

Jau ziņots, Stradiņa slimnīcas teritorijā mēnesi pēc izrakstīšanas nepamanītajam pacienta līķim policijas ekspertīze nav konstatējusi vardarbīgas nāves pazīmes, taču vīrieša organismā konstatētas 2,58 promiles etilspirta

Maija beigās medijos plašu rezonansi izraisīja gadījums, ka Stradiņa slimnīcas teritorijā netālu no uzņemšanas nodaļas durvīm tika atrasts mēnesi nogulējis vīrieša līķis. Vīrietis pirms tam bija nokļuvis slimnīcā ar galvas traumu, taču vēlu vakarā no ārstniecības iestādes izrakstīts. Mediķi apgalvoja, ka vīrietis izrakstīšanas brīdī bijis alkohola reibumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!