Foto: LETA

Tā dēvētajā Rīgas domes kukuļošanas lietā iesaistītajam Pēterim Strancim joprojām ir darba attiecības ar Rīgas domi, un šobrīd viņš atrodas bezalgas atvaļinājumā, apstiprināja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa").

Viņš norādīja, ka Strancim nekad nav bijušas pārtrauktas darba attiecības ar pašvaldību, un bezalgas atvaļinājumu viņš noformējis tūlīt pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma.

"Tieši tāpēc pašreizējais Pilsētas attīstības departamenta reālais vadītājs joprojām skaitās pienākumu izpildītājs," sacīja Ušakovs.

Rīgas mērs arī norādīja, ka gadījumā, ja pēc galīgā tiesas sprieduma nolasīšanas izrādīsies, ka Strancim vairs nav jāatgriežas ieslodzījuma, dome meklēs "tiesiski korektus risinājumus", kā pārtraukt ar viņu darba attiecības".

Laikā, kad Strancis tika aizturēts un pret viņu vērstas apsūdzības, viņš ieņēma Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta direktora posteni.

Jau ziņots, ka kādreizējam Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilnim Štramam prokurors prasa piespriest sešus gadus un trīs mēnešus ieslodzījumā ar mantas konfiskāciju, bet Strancim četrus gadus un divus mēnešus ar mantas konfiskāciju, informēja Rīgas apgabaltiesā.

Tāpat prokurors prasa piespriest bijušajai RD amatpersonai Raimondam Janitam - vienu gadu, astoņus mēnešus un 25 dienas ieslodzījumā bez mantas konfiskācijas, bet uzņēmējai Inārai Vilkastei - vienu gadu, 10 mēnešus ieslodzījumā un daļēju mantas konfiskāciju.

Ņemot vērā, ka daļa no apsūdzētajiem atradušies ieslodzījuma vietās, notiesājoša sprieduma gadījumā, cietumā "būtu jāiet" Štramam un Vilkastei. Tā kā Štrams apcietinājumā pavadījis divas trešdaļas no iepriekš piespriestā soda, viņš uzreiz var lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu.

Jau ziņots, ka tiesa iepriekš kukuļošanas lietā apsūdzēto kādreizējo RD Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu un viņa bijušo vietnieku Pēteri Stranci atbrīvoja no apcietinājuma.

Augstākā tiesa (AT) 2012.gada 1.novembrī korupcijā apsūdzētajām bijušajām RD Pilsētas attīstības departamenta amatpersonām piesprieda reālus cietumsodus.

Štramam tiesa piesprieda sešarpus gadus cietumā, Strancim – piecus, bet bijušajam RD Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam – vienu gadu, astoņus mēnešus un 25 dienas cietumā. Janitu gan atbrīvoja tiesas namā, jo viņš jau šo sodu ir izcietis līdz šim apcietinājumā pavadītajā laikā.

Štramam un Strancim tiesa arī nolēma konfiscēt mantu. Viņiem soda termiņā ieskaitīts arī līdz šim apcietinājumā pavadītais laiks – aptuveni divi gadi. Paliekot spēkā AT piespriestajam sodam, viņiem ir iespējas pretendēt arī uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

Savukārt Vilkastei tiesa piesprieda divus gadus cietumā. Vilkasti gan vēl neapcietināja, tas notiks tādā gadījumā, ja šāds tiesas spriedums stāsies spēkā. Tiesa arī nolēma konfiscēt viņai arestēto naudu – 27 400 eiro (19 256 latus), 77 903 ASV dolārus (42 223 latus) un 128 460 latu.

AT apsūdzētajiem piemēroja attiecīgu Krimināllikuma pantu un noteica zemākus sodus nekā sankcijā noteiktie, ņemot vērā, ka nav bijis iespējams sākt lietas iztiesāšanu saprātīgā termiņā.

Pārējā daļā AT pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu.

Pirmās instances tiesa Štramam piesprieda astoņus, Strancim – sešus, bet Janitam, kurš sadarbojās ar izmeklēšanu, – trīs gadus ieslodzījumā. Visus trīs, kuri apsūdzēti par kukuļņemšanu, apcietināja tiesas zālē. Štramam un Strancim tiesa nolēma konfiscēt mantu. Pirmās instances tiesa Vilkastei piesprieda 40 000 latu naudassodu.

Pirmās instances tiesa bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram Andrejam Inkulim piesprieda 24 000 latu naudas sodu, igauņu uzņēmējam Prītam Tomingam – arī tikpat lielu naudas sodu.

Attiecībā uz Janitam un Vilkastei piespriestajiem sodiem prokurors iesniedza protestu, bet amatpersonas un Vilkaste iesniedza apelācijas sūdzības. Lai arī par Inkuli un Tomingu protests un apelācijas sūdzības netika iesniegtas, viņiem pirmās instances piespriestie sodi stāsies spēkā tikai pēc galīgā sprieduma pārējiem apsūdzētajiem.

Lietas materiāli liecina, ka 2005. un 2007.gadā amatpersonas no uzņēmumiem kukuļos pieprasīja vairāk nekā miljonu eiro, lai nodrošinātu labvēlīgus lēmumus būvprojektos.

Lietu izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kurš gan izbeidza no šīs lietas izdalīto kriminālprocesu, kur tika izmeklēta politiķu iespējamā līdzdalība korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!